19.8 C
София
понеделник, октомври 2, 2023

Турция провежда втори тур на президентските избори: Какво трябва да знаете

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Избирателната активност този път обещава да е по-висока от тази на първия тур. Поне ако се съди по броя на гласувалите в чужбина и на митническите пунктове. Масовата миграция започна от Истанбул в навечерието на втория кръг. Жителите на метрополията, дошли от други региони на страната, отидоха в родината си, където бяха разпределени в избирателни секции – да гласуват. Да отидеш навсякъде стана трудно. Билетите за влак бързо свършваха и трябваше да чакате няколко часа за свободно място в междуградски автобус.

В събота кандидатите приключиха предизборните си кампании. Сегашният президент Реджеп Тайип Ердоган проведе последните си срещи с избиратели в Истанбул, а също така посети гробището, където са погребани известни турски политици, като положи цветя на гробовете им. Ердоган също ще гласува днес на брега на Босфора. Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието междувременно обяви организирането на безплатни автобуси за тези, които искат да напуснат Истанбул за дома си, за да гласуват. Предвижда се по този начин да бъдат транспортирани няколко десетки хиляди души.

Опозиционният кандидат Кемал Кълъчдароглу даде обещания в последните часове преди края на кампанията, които каза, че ще изпълни веднага щом дойде на власт. Той обеща на фермерите високи изкупни цени на пшеницата. Не може да се справи с финансовата тежест на кредитополучателите – изплащане на заеми. А за всички останали – безплатен достъп до телевизионни предавания на спортни състезания. Последното явно е било чиста импровизация – сега текат мачове от германската Бундеслига, които се следят отблизо от турските фенове. За разлика от Ердоган Кълъчдароглу ще гласува в Анкара.
„Политиката е пълна бутафория“, категорично заявява вече на средна възраст Юсуф и добавя, че все пак ще отиде на избори: „Каквото и да си мисля, искам да избера кой точно да ме управлява“. До последния момент всеки от двамата претенденти за президентския пост се опитваше да спечели такива избиратели, които не бяха напълно решени или не отидоха до урните. На първия тур до урните дойдоха 87 на сто от турците, като голяма част от тях отдавна са решили предпочитанията си. Все още има няколко милиона необхванати граждани, които може да решат да гласуват сега – очаква се те до голяма степен да определят резултата от тази интензивна политическа надпревара.

Кандидатите са сигурни в силните си поддръжници, затова в последните дни и часове на предизборната кампания се насочиха към тези няколко милиона колебливи, призовавайки ги да дойдат и да гласуват, за да направят, разбира се, правилния избор. Оттук и ударите с обещания „на площадите“, които в последния момент насочи към избирателите на Кълъчдароглу. В събота той също призова турците „да не грешат“, като гласуват за Ердоган, което предизвика голямо възмущение в медиите и социалните мрежи. Вижда се, че опозиционният кандидат е доста нервен и се опитва на всяка цена да вземе допълнителни гласове, което може да се окаже решаващо за него. На този фон Ердоган с традиционния си стил на предизборна кампания изглеждаше почти самото спокойствие, което обаче не означава, че той е напълно уверен в победата. Някои социологически проучвания в навечерието на изборите даваха почти еднакъв резултат на двамата кандидати, но няма смисъл да спорим по този въпрос – скоро ще станат известни резултатите от вота, а с тях и името на новия президент на Турция.
Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ