17.8 C
София
понеделник, юни 5, 2023

Туроператорите чакат прехода към цифров безвизов режим с Китай. Колко по-лесно ще е груповият туризъм

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Дигитализирането на процедурите за издаване на взаимни безвизови пътувания за туристически групи между Русия и Китай, обявено от руското външно министерство, ще помогне за опростяване на туристическия обмен и увеличаване на потока от гости, когато тези технологии бъдат развити“, каза Горин.
По думите му се предвижда замяна на съществуващите досега хартиени списъци с електронни носители. Но освен това се предвижда и намаляване на броя на туристите в групата от пет на трима души, добави Горин. В този случай без визи всъщност семействата ще могат да пътуват, обясни той. Основният принцип на безвизовото пътуване е едновременното преминаване на границата както при влизане, така и при излизане.

Обмисля се и увеличаване на периода на безвизово пътуване до 21 дни. Повечето туристи, особено ако вземете дестинации като Хайнан, пътуват до Китай за една до две седмици. Но не забравяйте, че има и туристи, които пътуват до Китай с цел лечение и възстановяване. За тях просто е важна възможността за влизане без визи за 21 дни, отбеляза Горин.
Сега, припомни той, се издават индивидуални визи за Китай, а опашката в консулството е два месеца.

По-рано стана известно, че Русия и Китай подготвят ново споразумение за безвизови пътувания за туристически групи, което включва намаляване на минималния брой групи от пет на трима души, увеличаване на периода на безвизовия им престой, както и въвеждане на електронен документооборот.
Както писа RG, ​​туроператорите бяха готови да започнат да продават пакетни обиколки до Китай без визи веднага след премахването на антиковид ограниченията в Китай въз основа на текущото споразумение.

Проверка по рама

Формално безвизовият режим с Китай беше възобновен през февруари след края на пандемията. В действителност обаче никой не започна да изпраща туристически групи без визи в Китай, тъй като не беше договорен механизъм за потвърждаване на списъците с туроператори.
От 15 март стана възможно издаването на индивидуални визи.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ