15.7 C
София
четвъртък, март 23, 2023

Учени доказаха опасността от тоалетната хартия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Експерти от университета на Флорида потвърдиха, че тоалетната хартия съдържа химикали, които представляват потенциална заплаха за човешкото здраве.
Тоалетната хартия съдържа PFAS съединения, според проучване . Това са пер- и полифлуороалкилови вещества, чийто основен елемент е флуорът.

Тези съединения могат да се натрупат в канализацията и след това да попаднат в дъждовна вода, риба и морски дарове.
Експертите наричат ​​веществата PFAS „вечна химия“, тъй като те могат да останат стабилни в продължение на хиляди години и също така да се натрупват в околната среда и дори в човешкото тяло.

В някои индустрии съединенията на PFAS се използват при преработката на дървесина в целулоза. Така те попадат и в тоалетната хартия, а след това в канализацията.
PFAS веществата могат да провокират развитието на рак, чернодробна недостатъчност, заболяване на щитовидната жлеза, астма, бронхит, безплодие, диабет тип 2 и детско затлъстяване.

Проверка по рама

Учените успяха да изолират PFAS от хартия и твърди утайки в отпадъчните води, като най-често срещаното вещество бяха дизаместени полифлуороалкил фосфати (diPAP).
В допълнение към тоалетната хартия, източниците на PFAS включват козметика и продукти за лична хигиена, устойчиви на петна покрития върху текстил, пестициди, противопожарна пяна, съдове за готвене с незалепващо покритие, забавители на горенето, препарати за отстраняване на петна, кутии за пица, контейнери за храна за вкъщи и опаковки за храни.

и във Фейсбук
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ