2.6 C
София
четвъртък, декември 7, 2023

Учени откриха 4 професии, които могат да доведат до деменция

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Тежкият физически труд повишава риска от развитие на деменция. Това установиха норвежки учени от изследователския център HUNT. Резултатите от тяхната работа са публикувани в научното списание Science Direct.
В доклада се посочва, че данните за възрастните норвежки граждани са консолидирани от 2017 до 2019 г.

В експеримента са участвали седем хиляди души.

Резултатът от проучването е следният: хората, които се подвизават на физически тежки работни места, са с 15,5% по-склонни да развият деменция от останалите. Списъкът на „опасните” професии, които водят до деменция, включва касиери, продавачи, медицински персонал и животновъди.
Представителите на тези професии, подчертава докладът, прекарват цялото работно време, както се казва, на крак, дейностите им са свързани с тежки физически натоварвания, неудобни графици и стрес. Оттук идва и емоционалното прегаряне. Хората просто нямат време за почивка и саморазвитие. Липсата на почивка води до „износване“ не само на тялото, но и на мозъчната материя, което след това се отразява негативно на когнитивните способности на индивида.

Въпреки това, още в края на 80-те години на 20-ти век, специалисти от Стокхолмския геронтологичен изследователски център проведоха мащабно 12-годишно проучване на деменцията (т.нар. Проект Kungsholmen). Още тогава те стигнаха до извода: Хората, занимаващи се с ръчен труд, са по-податливи на сенилна деменция и Алцхаймер, отколкото тези, които изкарват прехраната си с главите си. 
С други думи, изследователите са доказали, че мозъкът е орган, който подобно на мускулите на ръцете и краката се нуждае от постоянно обучение. Затова хората, които цял живот са се занимавали с активен умствен труд, по-рядко се сблъскват с деменция, а ако я развият, то е в много по-късна възраст./Zdrave.to

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ