28.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Учени разкриха защо котките обичат да спят в краката ви

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Домашните котки са едни от най-завладяващите и загадъчни животни. Поведението им е обект на изследвания от страна на учени и биолози, благодарение на които вече знаем защо се облизват прекомерно, съскат нервно или тичат из къщата. Защо толкова обичат да спят в краката и стъпалата на човека? Учените знаят отговора и на този въпрос.

Котките обичат да спят сгушени до някого още от първите дни на живота си – малките котенца се нуждаят от близост и с удоволствие се гушкат със своите сестри и братя. 
С течение на времето обаче тези животни стават по-независими и самостоятелни, но все още търсят контакт с човека. 

Защо котката обича да спи близо до нас?

Котката с готовност спи до човека, защото се чувства сигурна и комфортна до него и може постоянно да черпи топлина от тялото му. Ако се доверява на своя човешки спътник, тя може наистина да се отпусне с него, а котките високо ценят релаксацията и непрекъснатата почивка.

Друга важна причина, поради която котката иска да спи да краката ви, е дълбокото убеждение, че както леглото, така и лежащият на него човек принадлежат само на нея. 
Котките също така обичат да контролират всичко около себе си и сами да решават кога да отидат до тоалетната чиния, кога да ядат или кога да подремнат. 

Друга важна причина е любовта. Стопаните на котки знаят това. Тези мъркащи косматковци я показват по много различни начини – един от които със сигурност е да спят в едно и също легло. 

Проверка по рама

Защо котката спи в краката ви?

Някои котки с удоволствие ще спят през нощта в краката на леглото на своя стопанин. 

Защо това е така? 

Те са умни животни. Избират места, където се чувстват наистина в безопасност. Котката иска да има тишина и спокойствие и да е сигурна, че няма внезапно да бъде смачкана или ударена от човек, който се движи, докато тя спи. 

Котката обича да спи в краката на притежателя ѝ, защото тук има идеална гледна точка и най-добрия път за бягство. Ако нещо не ѝ харесва или се чувства неудобно, тя просто ще скочи от леглото и ще си намери друго, по-добро място за спане.
Мъркащите котки също много обичат да лягат в краката на стопанина си – те спят там и денем, и нощем. 
И все пак най-важната причина е любовта. Котката усеща и спи в краката ви, защото ви обича.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ