25.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Учени с големи новини за рака

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Когато заговорим за рак, знаем, че това е едно от най-страшните заболявания, които могат да доведат до летален край.

Причината е, че в повечето случаи болестта протича без ясно изразени симптоми в началните фази, а когато такива се появят, тя е засегнала сериозно организма ни.

Според вида и стадия на рака, лекарите досега предприемаха различен подход на лечение. Ново проучване обаче дава надежда, че скоро ракът няма да е равен на смъртна присъда.

Френската биотехнологична компания Nanobiotix и раковият център на Тексаския университет Андерсън съвместно провеждат изпитвания фаза I и II на ново лекарство, използвано за лечение на твърди злокачествени тумори, които са се разпространили в белите дробове и черния дроб, пише Clinical Trials Arena.

NBTXR3 се състои от така наречените функционализирани наночастици хафниев оксид. Ако не навлизаме в пълния с терминология научен произход, то това е ново онкологично лекарство.

Прилага се на пациента чрез еднократна инжекция директно в тумора, след което се започва с лъчетерапия.

Проверка по рама

Едно от страхотните неща за NBTXR3 е неговата потенциална мащабност. Поради физическия си принцип на действие може да се прилага при всеки солиден тумор, податлив на лъчетерапия. 

Такава широка гама от приложения, съчетана с иновативен механизъм на действие, прави NBTXR3 потенциален шампион в борбата с рака.

Нещо повече, експертите от Nanobiotix и Anderson Cancer Center няма да спрат само с едно изпитание. Те планират да проведат още много клинични изпитвания на NBTXR3, докато разширяват своите изследвания. 

Например, те планират да проведат изпитване фаза II на NBTXR3 в комбинация с анти-PD-1 за пациенти с рецидивиращ или метастатичен рак на главата и шията. 

Амбициите на учените не спират дотук: планирани са изпитвания от първа фаза при пациенти с рак на панкреаса, както и използването на лекарството в комбинация с химиотерапия при рак на хранопровода.

Това новаторско изследване и развитие на NBTXR3 вече предизвиква интерес в световен мащаб. През 2021 г. Nanobiotix съвместно с LianBio донесоха развитието на NBTXR3 на пазарите в азиатските страни. 

Магазин за Акумулатори

И по-рано тази година Nanobiotix влезе в партньорство с Janssen Pharmaceutica за съвместно разработване и пускане на пазара на NBTXR3 в световен мащаб.

Леонард Фарбер, CMO на Nanobiotix, споделя надеждата на компанията да донесе потенциалните ползи от NBTXR3 на милиони пациенти по света. 

Предвид темповете на развитие на компанията и обещаващия характер на нейните изследвания, това може да стане по-рано, отколкото предполагаме.

Въпреки че това е вълнуваща стъпка напред, трябва да помним, че изпитанията на NBTXR3 са в ранен етап. 

Въпреки че потенциалните ползи и възможности от това лечение са обещаващи, са необходими по-строги тестове и опити, преди да можем да разберем напълно неговите ефекти и да идентифицираме потенциални сериозни странични ефекти. 

Тези събития обаче напомнят, че напредъкът в биотехнологиите продължава да разширява границите на възможното при лечението на рак, давайки надежда на милиони хора, чиито животи са заложници на неумолима болест./Zdrave.to

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ