19.8 C
София
петък, май 24, 2024

Учени с ново откритие за чая и кафето

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Ново проучване на учени от университета Сун Ят-сен (Китай) и университета в Мелбърн (Австралия) установи връзка между консумацията на кафе и чай и дебелината на слоя нервни влакна на макулата на ретината.

Ръководителят на изследователския екип Лиза Джуотинг Джу отбеляза, че много хора консумират кафе и чай почти всеки ден и затова е важно да сме наясно с потенциалните ползи или рискове за здравето от тези напитки.

Слоят на нервните влакна на ретината е група от нервни клетки, които предават визуална информация от очите към мозъка. Колкото по-тънък е този слой, толкова по-висок е рискът от развитие на невродегенеративни заболявания.

В експеримента са участвали 35 хиляди души, които са регистрирани в базата данни на UK Biobank. Субектите казаха колко чаши чай и кафе пият всеки ден през годината. След това те бяха разделени на четири групи в зависимост от броя на чашите.

Дебелината на слоя от макулни нервни влакна на ретината се измерва с помощта на оптична кохерентна томография.

Според резултатите от експеримента, при хора, които пият 2-3 чаши кафе или повече от четири чаши чай на ден, дебелината на слоя макулни нервни влакна на ретината се увеличава значително. Изследването е публикувано в списание Nutrients./ Zdrave.to

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ