19.7 C
София
петък, юни 21, 2024

Учени съветват как да спрем да гризем ноктите си

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Гризете ноктите си, чоплите кожата си или си скубете косата?

Ако просто не можете да спрете, особено когато сте под стрес, учени от Хамбург предлагат решение. Вместо всичко това просто докосвайте кожата си нежно, например като леко разтривате върховете на пръстите, дланта или гърба на ръката, поне два пъти на ден.

Тази стратегия, наречена „заместване на навика“, помогнала на 53% от 268 участниците в ново шестседмично проучване. Констатациите са публикувани онлайн през юли в списание JAMA Dermatology.

„Правилото е просто да докосвате тялото си леко“, казва за NBC News водещият автор на изследването Щефен Мориц, ръководител на работната група по клинична невропсихология в Университетския медицински център Хамбург-Епендорф в Германия. Той допълва: „Ако сте подложени на стрес, може да изпълнявате движенията по-бързо, но не и с по-голям натиск от себе си.“

Смята се, че тези фокусирани върху тялото повтарящи се поведения (BFRB- body-focused repetitive behaviors) засягат около 5% от хората по света.

Участниците в проучването или са имали трихотиломания (състояние, при което хората реагират на стрес или се успокояват, като скубят косата си или многократно гризат ноктите си, или вътрешната страна на бузите си).

Проверка по рама

На членовете на контролната група е казано, че са в списък на чакащите за лечение (което получават след края на проучването).

Други участници са обучени как да формират заместващ навик чрез ръководство и видео. Онези, които гризат ноктите си, изглежда имат най-голяма полза, казват изследователите. Около 80% от хората в групата на лечение казват, че са доволни от обучението и 86% биха го препоръчали.

Въпреки че са необходими повече изследвания, тази стратегия може да се присъедини към съществуващи поведенчески техники, като отделяне и обучение за обръщане на навиците, които се използват за подпомагане на хора с BFRB.

Понякога лекарства, като антидепресанти, се предписват на хора с подобно поведение, а когнитивно-поведенческата терапия може да бъде друга възможност за лечение.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ