22.8 C
София
събота, май 18, 2024

Учени: Всички ядем тази храна, но тя повишава кръвната захар и води до диабет

ПРОЧЕТИ СЪЩО

През последните десетилетия белият ориз все по-убедително влиза в класацията на нездравословна храна. Причината за това не е единствено негативният му ефект върху фигурата. Ново проучване установи, че яденето на ориз е свързано с високи нива на кръвната захар.

В него са участвали около 130 000 доброволци от 21 страни в Европа, Северна и Южна Америка, Африка, Китай, Бразилия и Индия. Проучването продължило 10 години. Благодарение на него учените откриват друго отрицателно свойство на белия ориз. Те стигат до извода, че консумацията му увеличава риска от развитие на диабет. Значителна част от хранителните вещества, включително витамин B, се отстраняват при полирането на белия ориз. Освен това той се отличава с висок гликемичен индекс, което означава, че консумацията му води до скок в нивата на кръвната захар.

Отокът в тази част на тялото издава висока кръвна захар и диабет

Друго проучване с участието на 45 000 доброволци доказва, че рискът от диабет се увеличава с 11% при тези хора, които често ядат бял ориз. Но в случая е интересно, че този показател варира в зависимост от страната, в която е проведен експериментът.

За да разберат каква е причината за това, учените избират участници от 21 държави. Те установяват, че най-често от диабет страдат хората в страните от Южна Азия – там белият ориз е една от основните храни.

Допълнителен анализ показа, че в този регион живеят най-много хора с генетична предразположеност към диабет, както и такива, които водят начин на живот, който допринася за появата на това заболяване. На фона на високата консумация на ориз, жителите на страните от Южна Азия консумират малко количество фибри, млечни продукти и месо. Диетата им се състои от 80% предимно въглехидрати.

Проверка по рама

Учени откриха нов страничен ефект от диабета, за който дори не предполагате

Учените стигат до извода, че хората, които имат генетична предразположеност към диабет, трябва да намалят консумацията на бял ориз или да го заменят с кафяв. Друга препоръка, която важи за абсолютно всички, е придържането към здравословен начин на живот, който включва разнообразна и балансирана диета.

Важно: Статията не е заместител на балансираното хранене и на консултацията със специалист! 

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ