1.1 C
София
петък, декември 8, 2023

Учените посочиха идеалната температура за бързо заспиване

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Заспиването не винаги е лесно и може да бъде още по-трудно, ако в спалнята ви е твърде горещо или твърде студено, така че учените разкриха идеалната температура за добър нощен сън.
Всички знаем колко е трудно да спим през летните месеци, когато времето е горещо. Потите се твърде много, не можете да се чувствате комфортно в леглото и дори най-малкото докосване на одеялото ви кара да се чувствате задушени. През зимата, напротив, може да бъде твърде студено и под одеялото.

Според Националната фондация за сън идеалният температурен диапазон за здрав сън е между 15 и 19 градуса по Целзий. Нови изследвания обаче показват, че това може да не е най-добрият температурен диапазон за всички.
По този начин проучване, публикувано в списание Science of The Total Environment, всъщност предполага, че по-възрастните хора над 65 години често спят по-добре при по-високи температури, между 20 и 25 градуса.

В проучването изследователите наблюдават 50 участници на възраст над 65 години в продължение на 12 месеца. Участниците носели монитори за сън, които проследяваха безпокойството, продължителността на съня и ефективността на съня, докато сензор за околната среда следеше температурата в спалнята им.
Проучването също така подчертава, че идеалният температурен диапазон за добър нощен сън все още е широк и индивидуалните предпочитания са най-големият определящ фактор, когато става въпрос за това колко добре спите. Например гореща стая с температура 25 градуса може да е идеална за един човек, но да изглежда твърде гореща за друг.

Проверка по рама

Амир Баниасади, водещ изследовател на изследването, казва:
„Тези резултати подчертават потенциала за подобряване на качеството на съня при по-възрастни хора чрез оптимизиране на домашната топлинна среда и подчертаване на важността на индивидуализираното регулиране на температурата въз основа на личните нужди и обстоятелства.“

За да се определи идеалната температура за сън, учените предлагат да се започне с температура от около 20 градуса, която се намалява и повишава. Ако ви е твърде горещо, можете да използвате вентилатор, за да поддържате стаята хладна, а ако ви е малко студено, опитайте да вземете допълнително одеяло.

Трябва да наблюдавате колко добре спите при определена температура в продължение на поне седем дни, за да намерите температурата, която работи най-добре за вас. 
/Zdrave.to

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ