14.4 C
София
петък, февруари 23, 2024

Удар на Новините Днес! Пазарджик оскубан от общинска фирма, вижте как се крадат пари, имената на играчите и номерата на фактурите (ДАННИ за ПРОКУРОР + СНИМКИ)

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Пазарджик е буквално оскубан от безброй далавери, минавали през 16-годишното управление на нарочения за феодал пещерец Тодор Попов. Огромни суми от бюджета, който за последната година е 144 млн. лева, са отклонени от общинската фирма „Жилфонд”, научи ексклузивно Новините Днес от източник, разполагащ с документи, които трябва да бъдат детайлно проучени от прокуратурата.

Наскоро пред „Капитал” новият кмет на Пазарджик Петър Куленски сподели, че наследството от старото ръководство се състои от огромни дългове, запорирана сметка и изкуствено завишени приходи. Обобщено, Тодор Попов е оставил на наследника си „абсолютен финансов колапс”.

Затова и първите дни на новоизбрания градоначалник са изпълнени със сериозни предизвикателства. Едно от неотложните неща, които трябва да се направят, е проверка на всички дейности, от които е възможно да са изтичали бюджетни средства.

Пробойните в общинската хазна трябва да се запушат, за да може хем общината да разполага с повече ресурс за поддръжка и комунални дейности, хем да не се налага да увеличава данъците.

Проверка по рама

Някои хора, които благодатно са живеели пред последните години на чужд гръб, трябва да разберат, че времето на далаверите свърши, категоричен е информаторът на Новините Днес.

Ето няколко основополагащи въпроса, на които прокуратурата и НАП дължат отговори  пред жителите на Пазарджик и цяла България:

  1. Участва ли досегашното ръководството на „Жилфонд” в корупционни схеми, чрез които значителни суми от нашите данъци са източени към частни джобове?

Бюджетното предприятие „ЖИЛФОНД“ е структура, която би трябвало да се занимава с поддръжка на общинските имоти и комунални дейности. Проверка по подаден вече сигнал до прокуратурата показва, че ръководителите на тази бюджетна структура са извършили редица нарушения при стопанисването на спортната зала „Васил Левски”, например.

Парите, получавани от ползване на фасадите на залата за реклама, не са постъпвали в бюджета, което е сериозно нарушение и сега проверката вече е преобразувана в досъдебно производство.

Има обаче и други интересни въпроси, по които кметът на общината трябва да разпореди незабавна проверка:

  • Вярно ли е, че ръководството на „Жилфонд” е похарчило  15 000 лв. за фризьорско оборудване? Сумата е платена на фирма „Уелнес консулт“ Пазарджик по фактури № 06/26.04.2022 и 09 от 03.10.2022 г.?

Какво общо има фризьорското оборудване с дейността на „Жилфонд” и Община Пазарджик? Къде се намира това оборудване сега? Вярно ли е, че това е фиктивна сделка и оборудването е използвано за лични цели на частно лице?

Магазин за Акумулатори

Според информаторът ни оборудването на фризьорския салон е заминало в София, където опасно близка до Тодор Попов дама имала луксозно студио за красота. Знаят се имената на всички замесени, само прокуратурата да излезе от хибернация…

  • Вярно ли е, че ръководството на „Жилфонд” е похарчило 18 072 лв. за закупуване на авточасти без необходимост те да се ползват за служебните автомобили? Сумата представлява поредица от плащания към фирма „Лим Транс 2020“ ООД по фактури с номера 35,36 и 37 от 18.02.2022 г., фактура №46 от 11.03.2022 г., фактура №52 от 21.03.2022 г., фактура №62 от 14.04.2022 г. и фактура №74 от 15.06.2022 г.
  • Вярно ли е, че с описаните фактури са заплатени авточасти, които никога не са били необходими и използвани от Общината, а това е представлява поредица от фиктивни доставки, чрез които са отклонени неправомерно общински средства?
Има пари – угажда си… Гео Василев друса гюбеци в компанията на Преслава, лесни пари, лесен живот
  • Вярно ли е, че заместник-началникът на „Жилфонд” Гео Василев, със знанието на неговия началник и одобрението на други ръководители на Общината, е използвал общинската структура за частни цели, като системно е изпращал служители за сметка на общината и в работно време да извършват ремонтни дейности на негов частен имот- монтаж на гипс-картон, боядисване, ремонт на бани и фаянси, лепене на плочки и други строителни дейности, включително тяхната покупка и доставка?
  • Вярно ли е, че „Жилфонд” системно е отчитал фактури за привидни сделки: закупуване ремонтни, строителни и други материали, които уж е използвал за ремонт на общинско имущество?
  • Вярно ли е, че това са фактури, издавани от фирми, собственост на лица, които не извършват никаква дейност, а се занимават с издаване на ДДС фактури, точене на ДДС и покупка и продажба на фирми на безимотни, а понякога и неграмотни лица?
  • Вярно ли е, че такива доставки никога не са правени реално, а крайната цел е била да се отчетат фиктивни разходи и сумите да се отклонят към джобовете на ръководството на „Жилфонд”?

На адреса на една от фирмите, за която е отчетено, че е доставяла материали на „Жилфонд” – „Феникс 200“ ЕООД, намиращ се в обикновен апартамент на втория на ул. „Иван Вазов“ № 85 , има регистрирани 10 фирми.

Нито в партидите на местното електроразпределително дружество, нито във ВиК няма данни този апартамент да се извършва стопанска дейност и да плаща електричество и вода като за офис, ако той реално е такъв.

На апартамента, в който се твърди, че се намира ръководството на фирмата, не се плащат и местни данъци и такси като за юридическо лице, а е отчетено че се ползва за жилищни цели.

Собственика на въпросното дружество Митко Петров очевидно е много успешен самоковски бизнесмен, защото е горд собственик и управител на 54 (ПЕДЕСЕТ И ЧЕТИРИ) фирми…

Любопитна подробност е какви са тези фирми, но с оглед запазването на данъчната тайна ще оставим тази информация да се събира и анализира от НАП и прокуратурата.

Подобен е примерът и с друг доставчик на „Жилфонд”, отново самоковска фирма, за която се твърди, че е извършвала укрепване на оградни елементи на зоопарка в Пазарджик. Нейният собственик и управител е свързан с още 37 (ТРИДЕСЕТ И СЕДЕМ) фирми ?!

Трети пример: фирма “ФЕЦ 2011“ ООД. За разлика от самоковския си колега този крупен предприемач, който системно е доставял дървен материал на общината, е избрал за свой офис апартамент в софийския район „Възраждане“, ул.“Кирил и Методий“, 153, ет. 3. Излишно е да питате дали плаща електричество, вода и местни данъци и такси по промишлени цени, каквито са за офис, макар че тук е седалище на 4 фирми.

Никой от съседите на тихата софийска уличка не е чувал, че в апартамент на този адрес се помещава или някога се е помещавал какъвто и да е бизнес….

Забележително в случая е, че собственикът на фирмите Венцислав Маринов очевидно е финансов гений, защото е свързан със 144 (СТО ЧЕТИРДЕСЕТ И ЧЕТИРИ) ФИРМИ!!! Не просто бизнес, а гигантска бизнес империя, събрана в скромен апартамент.

Такива фирми са били избирани за „доставчици“ на „Жилфонд” по времето на Тодор Попов. Ръководството на дружеството е знаело или поне е могло да провери всички тези данни.

Защо не го е направило и дали това е съзнателно, защото е знаело, че фактурите са привидни и целта им е само да прикрият корупционни схеми?!?

Със сигурност бизнес партньорите, с които се е увъртяло ръководството на „Жилфонд”, приличат на едни други схеми, при които фиктивни бизнеси се прехвърлят, продават или регистрират на подставени лица и целта е да се лъже държавата, общината или НАП, да се точат пари и да се издават фалшиви фактури.

Възможно ли е нашият случай да е точно такъв – да са се точили пари с фалшиви фактури или привидни сделки и парите да са изтичали от общината в нечий джоб? А възможно ли е това да е ставало без благословията на общинските шефове?

Пред новия кмет на Община Пазарджик има доста работа. Сега много хора, които дълго време са на ръководни постове в администрацията или общински дейности, ще му се подмазват и ще се опитват да направят добро впечатление.

В града край Марица вярват, че Петър Куленски е млад, но не и наивен.

Прокуратурата незабавно да провери дали е вярно твърдението, че Димитрия Церова била набутала роднини по общински програми

Из града се носят легенди как различни общински шефове като тези в „Жилфонд” или директорът на „Социални дейности” Димитрия Церова се били разбрали с кмета да не ги пипат и да си останат на работа в Общината.

Е, сгрешили са!

Новините Днес съветва всички, които са участвали в корупционни схеми, които са точили общински пари, които са набутали близки и роднини в различни програми, НПО-та и други хранилки, да не си правят подобни илюзии.

Единственият неизяснен въпрос е следният – когато си тръгнат от топлите си местенца в общината, по кой път трябва да поемат:

Дали към дома или към затвора?

Да са мислили по този въпрос ако са бъркали в кацата с меда. Вече е късно.

Материалът Удар на Новините Днес! Пазарджик оскубан от общинска фирма, вижте как се крадат пари, имената на играчите и номерата на фактурите (ДАННИ за ПРОКУРОР + СНИМКИ) е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ