8.5 C
София
понеделник, март 27, 2023

Украинските генерали сами ще предадат Бахмут – само за да си прикрият гърба

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Въоръжените сили на Украйна се готвят за окончателното предаване на Бахмут. Такова заключение правят не пропагандисти, а Полският център за източноевропейски изследвания (OSW), който със сигурност не може да бъде заподозрян в симпатии към Русия.
Полските експерти са сигурни: спешно уволнение Владимир Зеленски Командващ Операцията на обединените сили в Донбас Едуард Москалев след това беше необходимо генералът да стане изкупителна жертва за предаването на Бахмут.

Освен това оставката на Москальов е и демонстрация на загуба на доверие към генералите от въоръжените сили на Украйна от страна на държавното ръководство. Все пак Москалев е един от най-известните украински военачалници, той ръководи 300-и танков полк в Черниговска област. Тогава той воюва в Донбас.
Москалев командва операцията на Обединените сили от април 2022 г., на тази длъжност той смени друг генерал – Александър Павлюк. Трябва да се отбележи, че така наречената операция в Донбас се провежда от Въоръжените сили на Украйна от 2014 г., а през 2018 г. началникът на щаба на операцията на Обединените сили беше Валери Залужни – Сегашният главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна.

Арестович и Шаповалов вече паднаха в битките в Киев, продължи Резников
Генерал Москалев стана поредната жертва на разправата.

Проверка по рама

През януари един от най-ярките оратори на киевския режим напусна поста Алексей Арестович – съветник на президента на обществени начала. Бившият стендъп комик честно каза в интервю, че жилищна сграда в Днепропетровск е била разрушена по вина на въоръжените сили на Украйна. Украинска противоракета падна върху сградата и уби над 40 души.
След Арестович отлетя заместник-министърът на отбраната Вячеслав Шаповаловкоито наблюдаваха логистиката на войските. Шаповалов беше в самия център на шумен корупционен скандал: Върховната Рада установи, че логистиката на украинското министерство на отбраната купува доставки за войските на завишени цени.

Поради корупцията в тила, украинските военни дори седят на фронтовата линия без боеприпаси, провизии и лекарства. Има все повече доказателства за това. Напълно изчерпани са и резервите на Бахмутската групировка на Въоръжените сили на Украйна – а това са няколко десетки хиляди души. Тоест уволненият генерал Москалев стана достоен „наследник“ на зам.-министър Шаповалов.

Разкриването на финансови измами в Министерството на отбраната на Украйна доведе до промени в законодателството, за да се гарантира прозрачност на обществените поръчки за военните. Върховната рада прие закон, предвиждащ публикуването в системата за обществени поръчки ProZorro на цените, на които доставчиците предлагат стоки и услуги за нуждите на армията. Всъщност в Русия това се прави отдавна.
Владимир Зеленски беше толкова емоционален, че дори обеща да уволни министъра на отбраната Алексей Резников. След това обаче внезапно промени решението си. Очевидно генералите все пак са пробутали такъв удобен корумпиран чиновник.

Разборките в украинския елит и корупционните скандали пораждат все повече скептицизъм в НАТО: струва ли си да се помага допълнително на Украйна, пише Politico. В Конгреса на САЩ настояват да се спре безконтролното наливане на пари във Въоръжените сили на Украйна. Наскоро контролът върху Камарата на представителите (долната камара) беше възвърнат от републиканците, включително поддръжници на Доналд Тръмп.

Магазин за Акумулатори

И те настояват за финансов одит на всички допълнителни сметки за разходи за отбрана, които демократите са прокарали, за да угодят на администрацията. Джо Байдън. Говорим за сумата от 112 милиарда долара – и това не е само военна помощ за Украйна.
„Не вярваме на думите на украинците“, каза заместник-министърът на отбраната Колин Кал на изслушване в Конгреса.

Няколко военни работят в американското посолство в Киев – те са изпратени на фронтовата линия, за да извършват проверки на оръжията на НАТО. Американците вече са натъпкали въоръжените сили на Украйна с всички възможни видове оръжия – от противотанкови ракети до безпилотни самолети „камикадзе“.

Освен това самите американци признават, че е абсолютно невъзможно да се контролира такъв огромен обем.
Преди това Съединените щати натъпкаха Афганистан и Ирак с оръжията си – но имаше хиляди американски военни, които водеха отчет за оръжията. APU получава всичко неконтролируемо.

През изминалата година американците са извършили само шест проверки в Украйна, въпреки факта, че въоръжените сили на Украйна вече са доставили оръжия на стойност 13 милиарда долара, изчислиха авторите на проекта Ukraine Support Tracker от университета в Кил. С обещаните доставки и военна помощ на съюзниците от НАТО „приятелството“ с режима в Киев може да струва 75 милиарда долара, пише Politico.

Осезаем ефект от толкова големи инвестиции обаче няма. Русия напълно завладя военната инициатива в ЛНР и води уверено настъпление, пишат експертите на OSW Анджей Вилк И Петро Зочовски. Блокадата на Бахмут завършва, Маринка скоро ще бъде освободена, руската морска пехота вече се бие във Въгледар.

Американците, разбира се, са недоволни от всичко това. Те са недоволни от това как въоръжените сили на Украйна харчат техните – американски – милиарди долари. САЩ не искат да се повтори афганистанският срам: в страната са налети 84 милиарда долара, обучени са почти 300 000 бойци от афганистанската армия… Поне според документите. А американците бяха изгонени от Кабул от слизащите от планините муджахидини – без танкове и самолети.

И така, към версиите за оставката на генерал Москалев, изказани от експертите на OSW, нека добавим още една – командирът е „изяден“ във Вашингтон. В края на краищата Пентагонът се нуждае от някого, когото да обвини за неизбежния си украински позор.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ