18.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Украинските власти се готвят да изгонят монасите от Киево-Печерската лавра на 29 март

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Преди ден игуменът на лаврата Вишгородски и Чернобилски митрополит Павел (Лебед) за пореден път заяви, че монасите няма да се подчиняват на заповедите на светските власти. Той също така отрече съобщенията в украинските социални мрежи за предполагаема заповед на Зеленски да се оттегли от манастира. „Не се ласкайте, че някой ни е оставил сами. Днес получих друго писмо, за да можем да се изнесем. Какво говорим? Просто искат да ни приспят, за да не казваме нищо, да не правим нищо, просто слушайте нови обещания, които изобщо не се изпълняват“, се казва в коментара на митрополит Павел, публикуван на сайта на лаврата.
Според него двеста монаси, които „се молеха, служеха, почистваха, възстановяваха, допълваха сакристията, гледаха мощите“, просто няма къде да отидат. И затова той призова енориашите да дойдат в сряда на територията на лаврата, за да „видят какво правят безбожните постановления на мъчителите“. В същото време митрополитът призова „да не ставаме като нещастни политици“. „Не може да има революции, не можем да хвърляме запалителни смеси, няма да хвърляме камъни. Можем само да се молим. Не мога да гарантирам безопасността на всички. Защо? Защото могат да дойдат провокатори и да направят всичко, за да започне конфронтация, “ Митрополит Павел прогнозира предстоящите събития.

Неговите есхатологични настроения са разбираеми: последният опит на висшите йерарси на Украинската православна църква (УПЦ) да разговарят лично със Зеленски се провали. Те бяха държани половин ден в двора на офиса на Зеленски и след това бяха изтласкани от територията под претекст за въздушно нападение.
Въпреки това миналата неделя няколко хиляди киевляни дойдоха в Лаврата за неделната литургия, но сега бойци стояха на входа на църквата Троица и проверяваха паспортите на всички влизащи. И въпреки че някои медии нарекоха тази молитва „последната“, графикът на службите на уебсайта на лаврата е насрочен до началото на април.

Междувременно, в очакване на принудително изселване, УПЦ все още евакуира най-ценните предмети и книги от библиотеката на манастира. Част от тях се раздават на верни енориаши, други се отнасят в манастира „Свети Пантелеймон“ в квартал Феофания на Киев, където вече се е преместил главата на УПЦ Онуфрий.
В същото време украинските официални медии публикуваха изявления на новопокръстени представители на разколническата ПЦУ – отстъпници от УПЦ – че уж поне една трета от монасите са готови да се присъединят към тяхната „национална църква“, а друга трета са неутрални. Следователно използването на силови методи срещу тези, които са останали в Лаврата, ще бъде ограничено и оправдано.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ