20.2 C
София
вторник, юли 16, 2024

Ултиматум! Кабинет или нови избори? 50-ото НС се закле

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Правителство на споделената отговорност с максимално широка подкрепа и 4-годишен мандат или нови предсрочни избори – това са двата варианта пред ГЕРБ, заяви от името на най-голямата парламентарна група Тома Биков.

По думите му последните няколко парламента са се провалили в дешифрирането на изборните резултати, а задачата на новия е да ги разбере ясно:“С вота си избирателите ни посочиха, че не само една, но и две политически сили не са в състояние да излъчат правителство. Този знак идва да покаже, че от нас, техните представители, се изисква смирение и възможност за изграждане на сложни управленски конструкции“

Биков подчерта, че ГЕРБ е готова да направи „крачка назад и компромиси“, но няма как да останем сама в това и призова за диалог останалите политически сили. „Готови сме да водим принципен диалог с всеки, но няма да допуснем доверието на избирателите ни да бъде използвано за тясно партийни и корпоративни интереси“, подчерта той.

От името на партията мандатоносител Тома Биков обяви, че нови предсрочни парламентарни избори са лош вариант, но ГЕРБ е готова да вземе това решение, осъзнавайки всички рискове за държавата, обществото и демокрацията.

Минути преди това народните представители от 50-ото Народно събрание положиха записаната в Конституцията клетва:

Проверка по рама

„Заклевам се в името на Република България да спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“

След произнасянето ѝ депутатите подписаха клетвени листове.

Според последните промени в Конституцията от края на 2023 г. клетвата прекрати мандата на 49-ото Народно събрание и от този момент то вече е в историята.

В залата звучаха химните на България и на Европейския съюз. Както винаги досега, депутатите от „Възраждане“ демонстративно седнаха по местата си по време на „Одата на радостта“.

Накрая започнаха изказванията на лидерите на парламентарни групи.

Материалът Ултиматум! Кабинет или нови избори? 50-ото НС се закле е публикуван за пръв път на Novinite-Dnes.eu.

Магазин за Акумулатори

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ