26.8 C
София
понеделник, юли 15, 2024

УНИКУМ: Руският олигарх Алексей Чепа притежава небостъргач в София за $10 млн. с роднини на Тодор Живков (СНИМКА + ВИДЕО)

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Небостъргачът Vertigo Business Tower в София е собственост на кремълския олигарх Алексей Чепа, разкри екипът на Алексей Навални. Чепа е включен в санкционния списък на ЕС на 25 февруари 2022.

Кремълската олигархия продължава да бъде неприкосновена в България. Обръщаме внимание на ДАНС за това, пишат разследващите журналисти от антикорупционния фонд на Навални.

19-етажната бизнес сграда Вертиго бизнес тауър с прилежащи 350 паркоместа на стойност 10 млн. долара е замаскирана през няколко офшорки на тогава 22-годишнен син на Чепа.

Алексей Чепа е депутат от руската Дума, приближен до кръга на Путин, замесен в бизнес с оръжейния бос Гайдамака, който е осъден от френските власти за доставка на оръжие в Африка, случайно забравил да спомене в декларацията си имот в Маями, притежател на имение в Испания и най-разнообразен бизнес.

Проверка по рама

Иначе е горещ привърженик на войната с Украйна, радетел жените също да служат в армията и един от горещите пропагандисти за борба със „загниваща“ Европа и САЩ.

Дялове във „Вертиго България” има и Лидия Бозарова. Нейният баща Огнян Бозаров е племенник на Тодор Живков.

Преди промените на 10 ноември 1989 г. Бозаров е офицер в Първо главно управление на ДС. Роднината на Тато е основно действащо лице в проекта „Нева” на Управление научно-техническо разузнаване към ПГУ и свързания с него проект „Монблан”, през който са източени и са потънали в неизвестни джобове стотици милиони долари чрез създаването през 1987 г. на сложна мрежа от десетки задгранични дружества.

След смяната на режима и фалита на България, демократичните правителства започват усилено да търсят следите на източените милиони. Бозаров още през 1992 г. предвидливо бяга в Австрия със своята съпруга и две дъщери. След като в следващите години скандалите около изчезналите „червени” пари затихват, семейство Бозарови се връщат отново у нас и налива десетки милиони левове в строителство на хотели, бизнес центрове и луксозни затворени комплекси.

Съдружник на олигарха Алексей Чепа в други от неговите фирми е и близкият до Иван Костов скандален бизнесмен Георги Кирчев. Зложелатели дори твърдят, че той го играе подставено лице на Командира в бизнеса. Кирчев и съпругата му са сред учредителите и управителите на създадената от Елена Костова фондация „Бъдеще за България”, през която минаха не едно и две съмнителни финансирания.

Чрез фирмата си „Хрисома” Георги Кирчев бе собственик и на рухналата сграда на столичната ул. „Алабин”, която погреба две момичета, но след куп странни съдебни решения, взети от „десни” магистрати, всички обвинени за трагедията бяха оправдани.

Магазин за Акумулатори

Материалът УНИКУМ: Руският олигарх Алексей Чепа притежава небостъргач в София за $10 млн. с роднини на Тодор Живков (СНИМКА + ВИДЕО) е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ