4.8 C
София
четвъртък, март 30, 2023

Унищожена кръвна проба спаси книжката и портфейла на пиян шофьор

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Унищожена кръвна проба спаси шофьор от карловско село от сурово наказание. Мъжът зад волана бил спрян за проверка край сопотското село Анево. Бил изпробван за наличие на алкохол в кръвта, като дрегерът отчел 0.85 промила. Шофьорът се възпротивил на резултата и пожелал да даде кръв за лабораторно изследване. Униформените го съпроводили до лечебно заведение, където му била взета кръвна проба. Резултатът от нея бил почти идентичен – 0.82 промила.
Последвал акт за 1000 лв., както и отнемане на книжката за период от 12 месец. Останал недоволен, шофьорът обжалвал санкцията в съда. Поискал извършване на повторна експертиза за определяне на концентрацията на алкохол в кръвта му. От Базовата научно-техническа лаборатория обаче бил изпратен отговор, че определението за допускане на експертиза не може да бъде изпълнено, тъй като иззетите кръвни проби са унищожени поради изтичане на тримесечния срок за съхранението им.

„Наказващият орган не е предприел действия, свързани със съхраняване на пробите, такива са били направени от съда, указал изрично на лабораторията да ги съхранява предвид направеното искане за повторен анализ, въпреки което същите са унищожени и е осуетена възможността по оспорване на първоначалното изследване с ангажиране на нови доказателства, които законодателят е предоставил на преценката на нарушителя, който се е възползвал от гарантираната му от закона възможност.
Действително унищожаването е станало след изтичане на тримесечния срок за съхранение, същият обаче е само инструктивен, доколкото следва да се държи сметка, че наказателните постановление или привличането на обвиняеми лице за престъпление по чл. 343б от НК невсякога е в тримесечен срок от изземане на пробите и не само по причина на лицето –нарушител“, смятат магистратите от съда в Карлово.

Така в крайна сметка наказанието за шофьора е отменено. Решението подлежи на обжалване пред Административния съд в Пловдив.
Криминално

Новините Днес

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ