14.7 C
София
събота, март 25, 2023

Управляващата „Партия на реформите“ спечели парламентарните избори в Естония

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Основната идея на сегашния премиер е да не се вземат решения, които могат да отслабят отбранителната способност на страната. Оттук и подкрепата за разширяването на НАТО, включително за сметка на Украйна, както и поддържането на присъствието на съюзнически войски на територията на Естония.
От началото на украинската криза естонските училища намалиха възможността за изучаване на руски като чужд език, въпреки факта, че една четвърт от населението на Естония е рускоезично. Партията предлага да се увеличи броят на езиците вместо руския и да се изпратят учители за преквалификация. Освен това за лица с руски паспорт Естония ограничава достъпа до покупка и аренда на земеделска земя, а също така спира правото на глас.

Реформаторската партия води основната си борба за гласове с национално-консервативната партия Екре. Тя спечели малко над 16 процента от гласовете. Екре критикува оръжейната помощ за Украйна и твърди, че Естония не трябва да отслабва отношенията си с Русия. Партията също така призова за прекратяване на допускането на украински бежанци и ограниченията върху имиграцията, за да се защитят естонските работници, съобщава естонската телевизия ERR.
Партията на центъра е трета по брой гласове – над 15 процента. Традиционно се предпочита от рускоезичното население на Естония. Подкрепата й за политиката на правителството спрямо Украйна обаче отблъсна някои гласоподаватели.

Избирателната активност е 63,7 процента. Същият брой граждани участваха и в изборите преди четири години.
Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ