3.5 C
София
четвъртък, март 23, 2023

Уволнен служител натопил собственика на „Хидрострой“ Велико Желев

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Излязоха нови подробности около ареста на собственика на „Хидрострой“ Велико Желев. Малко след 22:30 часа беше изведен от полицията и прибран в патрулен автомобил, припомня „Телеграф“.
Според източник от една от фирмите на Велико Желев казусът започва преди две седмици, когато висш служител на фирмата – директор „Строителство“, е уволнен. Отстраняването му се наложило, тъй като подизпълнители са подали сигнали за некоректно издадени фактури и съмненията са, че директорът е отклонявал средства за свои фирми. Тогава е уволнен, като очевидно превантивно е подал сигнал в полицията, че е бил принуждаван от собственика на фирмата Велико Желев да извършва закононарушения.

Желев има собственост в едни от най-големите строителни компании в България, работили по строежа на множество инфраструктурни проекти, включително Северната тангента, която беше проверявана от министъра на регионалното развитие арх. Иван Шишков миналата седмица.
„Хидрострой“ е една от фирмите, получили авансови плащания за строителството на АМ „Хемус“. Около изграждането на автомагистралата обаче има съмнения за големи корупционни схеми. За схемите с АМ “Хемус” се разбра още преди месеци, когато тогавашното ръководство на МВР излезе с информация, че при строежа на пътя става дума за мащабна корупционна схема. Според твърденията милиони за строежа на Лот 5 от автомагистралата са изнасяни в кеш със сакове и чували.

Според МВР въпросните пари са били авансово отпуснати по времето на ГЕРБ на няколко строителни фирми, а после са били прехвърлени на кухи дружества, зад които стоят малоимотни лица, а впоследствие изтеглени в брой и изнесени.
Преди дни служебният регионален министър арх. Иван Шишков заговори за кражба за милиони от асфалта за магистрали. По думите му 30% от пътната настилка липсва. Прокуратурата се заинтересова от случая и вчера стана ясно, че с писмо до МВР и МРРБ Иван Гешев е изискал информация от институциите.

Проверка по рама

Компанията му е и в консорциума, който спечели обществената поръчка за строителство на тунел под Шипка, който би трябвало да свърже Северна и Южна България с пробив под Стара планина. Други проекти, в които участват фирмите му, са части от строежа на АМ “Хемус“, ремонта на Аспаруховия мост във Варна, ремонта на ул. „6-и септември“ в София, ремонта на бул. „Васил Левски“, част от който е и прослувувото кръгово кръстовище във Варна (известно и като „елипсовидно“), което се наводни още при първия дъжд след пускането му в експлоатация и др.
През 2020 година заедно със старите си и нови неформални сателити „Хидрострой“ стана строител №1 в страната с общи приходи 450 млн. лв. Компанията е получила и почти 1.2 млрд. лв. по т.нар. инхаус договори с държавната „Автомагистрали“. Последният договор е от есента на 2021 година и е за изграждането на тунела под Шипка срещу над 350 млн. лв.

Припомняме, че извън строителството през последните години Велико Желев купи от Весела Кюлева централата на ДЗИ в София за над 10 млн. евро, съдружник е в хотел „Астория“ в Златни пясъци, а международно разследване откри негови имоти в Дубай.

В мандата на правителството на НДСВ, Желев оглавяваше Агенция „Пътна инфраструктура“. При Тройната коалиция беше съветник на министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов.
Криминално

Новините Днес

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ