25.8 C
София
петък, юни 9, 2023

В Берлин тази година на 8 и 9 май беше забранено демонстрирането на руски и съветски знамена и георгиевски ленти

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Тогава съдът в Берлин все пак разреши украинските, след което отмени забраната за съветските и руските. Полицията обаче отново поиска забрана на знамената, но вече само на СССР и Русия, което съдът направи. Според вестник „Юнге Велт“ берлинските власти в отношението си към паметта за Втората световна война се сближават с Украйна и Полша, където „декомунизират“ паметници и унищожават паметници на загиналите съветски войници.
„Просто е срамно да се забраняват знамената на освободителите от фашизма“, каза Севим Дагделен, депутат от Бундестага от Лявата партия. Има достатъчно хора, които искат да пренапишат историята в Германия, включително сред германските политици. Денят на Освобождението от нацизма 8 май се празнува истински в страната предимно от левите и социалдемократите. Те отдавна се стремят да признаят този ден за национален празник. Но досега такова решение е взето само на ниво шест федерални провинции. Останалите германски партии на 8 и 9 май като правило мълчат или се измъкват с рутинни фрази, предпочитайки да не припомнят събитията от пролетта на 1945 г. и ролята на Съветския съюз в тези събития.

Но да попречиш на хората да си спомнят не е лесно. Знамена, съветски и руски, бяха в Берлин на 8 и 9 май, въпреки усилията на полицията, която внимателно прегледа участниците в събитията, дошли до мемориалите в Трептов парк и Тиргартен. Дискусии се разгоряха и в социалните мрежи – германците припомниха и на берлинската полиция, и на политиците кой точно победи нацизма и на каква цена. Прочетете как светът отбеляза Деня на победата на страница 8.Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ