16.8 C
София
неделя, май 28, 2023

В кабинета на Байдън няма карти на украинския фронт

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Отговаряйки на въпроса за отношението към позицията на западните страни относно недопустимостта на замразяването на украинския конфликт, Дмитрий Песков отговори кратко: „Русия е солидарна“. В момента се разглежда единствената възможност за завършване на специална военна операция: осигуряване на нейните интереси, постигане на целите, които стоят пред Русия чрез НВО или с други налични средства, води изявление на прессекретаря на президента на ТАСС.
По време на брифинга представителят на държавния глава каза още, че все още е рано да се каже кой от предложените от различни страни планове за уреждане на конфликта Москва намира за приемлив. Докато няма предпоставки, подчерта Песков, „специалната военна операция продължава“. Помолен да изясни дали са възможни контакти с някой от представителите на режима в Киев, прессекретарят на президента отговориче „едва ли това може да се обсъжда“, тъй като в Украйна „всякакви преговори с Руската федерация са забранени“.

Бивш канцлер Шолц в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Хирошима излъчиха, че целта на предложенията за мирни преговори по украинската криза „не може да бъде да получим замразен конфликт“. Възможността за преговори при равни условия между Москва и Киев беше отхвърлена и от шефа на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.
Преди това министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба на среща със специалния представител на Китай по евразийските въпроси Ли Хуей заяви, че неговата страна „не приема никакви предложения, включващи загуба на територии или замразяване на конфликта“.

Киев и западните страни продължават да настояват за украинската формула за мир, представена през ноември 2022 г.: всички загубени през последните години територии, включително Крим, трябва да се върнат под „независим“ контрол.
Политологът Андрей Перла подчертава, че въпросът към прессекретаря на президента за замразяването е зададен във връзка с изявленията на западните лидери, направени в кулоарите на срещата на Г-7 и след нея.

Проверка по рама

– От тези изказвания следва, че Западът не е готов за примирие в Украйна. Германският канцлер Олаф Шолц се изказа доста ясно по темата, последван от британския премиер Риши Сунак. Освен това последният каза, че смята всякакви мирни планове, които не предвиждат връщането на изгубени територии на Киев, за фундаментално погрешни. И прессекретарят на президента на страната ни дава да се разбере, че няма да спрем дотук, нямаме намерение да спираме военните действия по съществуващата линия на съприкосновение и няма да следваме западните планове за т.нар. – тоест да се откаже от онези победи, които Русия вече е спечелила. Възниква въпросът какво друго би могъл да отговори Дмитрий Песков? Какви опции имаше? Няма как днес руски държавник да каже нещо различно. Следователно да се каже, че това твърдение е по-твърдо от предишните, би било просто наивно и странно. В него няма нищо принципно ново.
„SP“: Но веднага му обърнаха внимание в мрежата.

– Друго нещо е, че с това изказване президентският прессекретар погреба надеждите на така наречената партия на мира, която съществува в Русия и няма възможност и дори желание да говори открито. Тази публика вярва, че можем да бъдем победени „по точки“, да се върнем към „щастливия“ период преди конфликта, по някакъв начин да сключим мир със Запада, тогава тези хора ще имат възможност от време на време да посещават вили на езерото Комо или на Лазурния бряг. вече няма шанс подобни надежди да се превърнат в реалност. Вярвам, че Песков беше чут.

„СП“: Западът не иска мир или замразяване, защото се надява на успешен за него изход от предстоящата украинска офанзива, за която толкова настоява?
„Тази офанзива не представлява голям интерес за Запада. Не го интересува особено какво наистина се случва на фронта. Би било голяма грешка да мислим, че някъде в кабинета на президента да речем Байдън има карта, на която град Бахмут е отбелязан с кръст. Не го интересува този град, както и Херсон или Мариупол. Той има друга нужда – да не бъде победен. Ако президентът на Съединените щати е виновен пред своите избиратели, че страната му е победена от Русия, той няма да бъде избран отново и Демократическата партия ще бъде сериозно ощетена. Ако Русия победи в Украйна, това събитие ще се разглежда именно като поражение за САЩ и блока НАТО. Следователно всички лидери на Запада сега са в една лодка, те не могат да кажат на своите избиратели: извинете, прецакахме се и сме принудени да отстъпим. Ето защо те ще настояват за продължаване на военните действия. За западните политици няма значение къде минава фронтовата линия, кои ракети ще ударят цели, колко войници ще загинат – и не само украински, но и всеки друг: полски, румънски и дори английски. Не е толкова важно. След като избягаха от Афганистан, евакуираха се от Ирак, след като докладваха за поредица от неуспехи, тези лидери просто не могат да си позволят да бъдат победени директно от Русия. Особено след изявления, че се бият докрай и обещания да победят страната ни на бойното поле. Това е положението, в което се намират тези хора. И в тази ситуация сме съответно всички. Нашата „Партия на мира” не иска да разбере това.

Политологът, директор на Института за политически изследвания Сергей Марков смята, че изявлението на Песков не трябва да се приема като вид уклончив отговор на журналистите, нито като втвърдяване на руската позиция – това е реакция на плановете на САЩ относно по-нататъшното развитие на хода на украинския конфликт.

Магазин за Акумулатори

– Сега американците организират контранастъпление, изтласквайки Киев към началото. След като анализират резултатите, те възнамеряват да предложат на Русия примирие и да замразят конфликта, да спрат войските на линията, където ще бъдат по това време. Ако в резултат на настъпателните действия на Въоръжените сили на Украйна има някакъв успех, те ще предложат да изтласка руските войски дори до някои линии. След това САЩ възнамеряват да интегрират Украйна по-тясно в НАТО, може би дори с включване в алианса.
„СП“: Какво ще им даде такова замразяване?

– Ще има нужда по време на предизборната кампания. През този период в Русия ще се извършват терористични атаки, ще се извършват диверсии, излети, без големи военни удари. Времето ще бъде използвано за напомпване на въоръжените сили на Украйна с оръжие, обучение на военен персонал и след това военните действия ще бъдат подновени. И сега Песков каза: не, ние не сме съгласни с такъв план. Ние сме готови за продължаване на военните действия, а не за прекратяването им според американския план, точно това каза прессекретарят на президента.

SP: Но на неотдавнашната среща на Г-7 европейските лидери се обявиха против замразяването на конфликта.
– Няма голямо значение, на американците не им пука за думите на сателитите. Ще заповядат отвъд океана да се говори за военни действия – европейските лидери ще говорят само за това. Ако дадат зелена светлина на изявления за мир, ще направят други речи.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ