15.7 C
София
петък, юни 2, 2023

В какво положение трябва да спите, за да намалите риска от инфаркт и инсулт

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Позиция за спане по гръб
Спането по гръб, известно още като легнало положение, обикновено се счита за най-благоприятно за здравето на сърцето. Тя позволява на главата, шията и гръбначния стълб да се подредят правилно, което намалява натоварването на сърдечносъдовата система. Тази позиция също така спомага за поддържането на добро кръвообращение и свежда до минимум възможността за развитие на свързани със съня дихателни нарушения, като например сънна апнея.

Повдигната позиция на главата
Съчетаването на позицията за сън по гръб с повдигната глава може да осигури допълнителни ползи. Повдигането на главата с помощта на възглавница или регулируемо легло може да намали риска от киселинен рефлукс, който е свързан с киселини в стомаха и с течение на времето може да допринесе за сърдечни проблеми. Като поддържате главата леко повдигната, можете да подобрите притока на кръв и да предотвратите прекомерния натиск върху сърцето.

Кой би предположил, че позата на спане се отразява пряко на здравето ви
Странична позиция за спане

Проверка по рама

Спането настрани, особено на лявата страна, също се счита за полезно за здравето на сърцето. Тази позиция може да облекчи натиска върху основните кръвоносни съдове, включително вена кава, която пренася обезкислената кръв обратно към сърцето. Като намалява натиска върху тези съдове, спането настрани спомага за здравословен кръвоток и циркулация в цялото тяло.
Правилно подравняване на гръбначния стълб 

Независимо от избраната от вас позиция за сън, поддържането на правилно изравняване на гръбначния стълб е от решаващо значение. Правият, добре поддържан гръбначен стълб намалява до минимум натоварването върху сърдечносъдовата система и осигурява оптимален кръвоток. За да постигнете това, използвайте поддържаща възглавница, която поддържа врата и главата в една линия с гръбначния стълб, като избягвате прекомерното огъване или изкривяване.

Ето как не трябва да се спи – всички правим тези грешки!
Въпреки че тези позиции за сън могат да помогнат за намаляване на риска от инфаркт и инсулт, от съществено значение е да се вземат предвид индивидуалните предпочитания и съществуващите здравословни състояния. Ако имате специфични притеснения или медицински състояния, винаги е разумно да се консултирате с вашия доставчик на здравни услуги за индивидуален съвет. 

Въпреки че не съществува категорична позиция за сън, която да гарантира защита от инфаркт и инсулт, спането по гръб с повдигната глава или настрани, особено на лявата страна, може да помогне за намаляване на риска. Изключително важно е да се даде приоритет на правилното подреждане на гръбначния стълб и да се вземат предвид индивидуалните нужди и здравословното състояние. 
Като съчетаете подходящата позиция за сън със здравословен начин на живот, можете да постигнете значителни успехи в намаляването на риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Магазин за Акумулатори

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ