20.2 C
София
вторник, юли 16, 2024

В момента действат два парламента в България

ПРОЧЕТИ СЪЩО

49-ият парламент си отива утре – с клетвата на 50-ия. 50-ият обаче вече е в мандат, тъй като има едно решение на КС от 2001 г., че мандатът на НС започва да тече от деня на изборите. Това означава, че в момента имаме два парламента в мандат.

Това обясни в „Денят започва“ по БНТ конституционалистът проф. Пламен Киров. Той посочи, че съгласно последните промени в Конституцията мандатът на текущото Народно събрание приключва с полагането на клетва от новите депутати, но не е включен текст кога започва новият мандат – тоест, решението на КС е актуално.

Не е невъзможно да се повтори ситуацията с едноседмичния избор на председател от предишния парламент, но Пламен Киров смята, че този път депутатите ще проявят повече разум заради започналите преговори.

„Традицията е председателят да се излъчи от най-голямата по численост парламентарна група, но ние често нарушаваме тези неписани правила. това е едно джентълменско споразумение, никъде не е написано, че непременно трябва да е така, но традицията е такава от 1991 г. насам“, каза Киров.

ЦИК трябва да даде разумно обяснение как при 85% сбъркани протоколи беше определен верен резултат, коментира още той.

„Колко от сбърканите протоколи са поправени, като: всички изборни книжа се вадят, бюлетините се броят наново и тогава се нанасят корекции?“

Проверка по рама

Според него 17% от протоколите не съответстват на това, което се намира в чувалите. Никой не оспорва избора, защото срокът за обжалване е до един месец след обявяване на изборния резултат, а нито една политическа партия не е наясно каква е картината във всички 12 000 секции.

„Обществена тайна е, че се купуват гласове. Само че ако купите цяла комисия, тогава ще си спестите много пари и можете да купите много повече комисии, отколкото гласове. Дано в предстоящите дни не видим и купуване на депутати“.

Според него разумът ще надделее и ще има правителство. 

Киров посочи, че след като има избран парламент е редно да се направи опит за съставяне на кабинет. Конституционалистът подчерта, че всяко правителство трябва да е експертно. Не може хора хванати по политически причини, без подготовка, да се озоват на ръководни позиции, категоричен е той.

По думите му в нормалните държави контактите между политическите сили започват още след обявяването на изборните резултати. Не се прави коалиция от днес за утре, изтъкна Киров. По думите му няма нищо по-естествено след като ДПС са станали втора политическа сила да влязат във властта с министри. Той подчерта, че целта на всяка партия е да влезе в управлението. Киров обаче недоумява защо ДПС не работят в тази посока.

Конституционалистът заяви, че коалиция без ГЕРБ-СДС и ДПС няма как да се получи. Според него голямата загадка е кой ще бъде третия играч в евентуалното правителство. Той отбеляза, че правителство на малцинството е нестабилна конструкция, която не би издържала дълго.

Магазин за Акумулатори

По отношение на политическия проект на Румен Радев той посочи, че това е дъвка, която се пуска, за да има за какво да се говори. Според него държавният глава ще довърши мандата си и едва след това би се захванал да прави политически проект. Президентът остава единственият контрапункт на други разбирания за управлението на страната, каза още Пламен Киров.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ