22.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

В Прага се проведоха многохилядни антиправителствени протести срещу бедността

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Първо демонстрантите се събраха на Вацлавския площад, където очакваха изказвания на представители на опозицията, както и фигури в областта на икономиката, правото и международните отношения. Освен това те могат да подписват различни петиции, включително такива, призоваващи длъжностните лица да предприемат ефективни мерки за подобряване на положението на населението. Тон на събитието даде лидерът на младата политическа партия „Право. Уважение. Професионализъм“ (PUP) Йиндрих Райхл, който беше и основен организатор на акцията. Той обяви, че протестът е насочен „не само срещу икономическата, но и срещу моралната бедност“. „Чехия не трябва да бъде васал нито на Брюксел, нито на Вашингтон. Политиците трябва да носят пълната отговорност за щетите, които са причинили на имуществото на гражданите на Чехия“, каза Райхл. Политикът призова сегашния кабинет на министрите да „събере последните остатъци от честта си“ и да подаде оставка, а също така заплаши с блокада на държавни сгради и обща стачка, ако служители откажат да се съобразят с исканията на демонстрантите.
Чехите са сигурни, че политиката на властите, подчиняващи интересите на страната на волята на Европейския съюз и САЩ, е довела до високите разходи за живот

След приключване на събитията на площада колоната от демонстранти се насочи към сградата на правителството по централните улици на столицата. Градските власти временно ограничиха движението на градския транспорт в някои квартали на Прага. В тълпата от демонстранти се вееха чешки знамена, проблясваха плакати с надписи „Фалшиво правителство и медии“ и „Вън от НАТО“, според чешкия вестник Denik N. Организаторите на митинга помолиха участниците да оставят руски или украински знамена у дома, за да се избегнат провокации и сблъсъци със служителите на реда. Предпазливостта на координаторите на събитието не е случайна. На 11 март при подобна акция служителите на реда задържаха няколко десетки души, когато протестиращи се опитаха да махнат синьо-жълто платно от фасадата на Националния музей.
Стотици служители на реда спазваха заповедта, но като цяло нямаше инциденти. Органите на реда арестуваха само един хулиган, който хвърли тенекия в тълпата, информира Denik N, цитирайки думите на Ян Данек, представител на полицията в Прага. Официалната част от акцията приключи около 19 часа, но най-упоритите участници останаха пред сградата на правителството до сутринта. Според чешкия новинарски портал iDNES.cz, те са взели със себе си спални чували и са пожелали да прекарат нощта точно „под прозорците“ на неугодни представители на Прага.
Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ