22.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

В Судан избухнаха боеве между армията и Силите за бързо реагиране. Какво се знае за случващото се

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Според Ройтерс бойци на паравоенната групировка са превзели президентския дворец и столичното летище. В суданската столица в събота сутринта престрелките и експлозиите продължиха в няколко района, включително на север, където се намират летището и президентският дворец, както и в южната част на града. Там се намира щабът на RSF.
Силите за бързо реагиране обвиниха армията в нападение и използване на всички видове оръжия.

Сблъсъците се случиха и в централата на суданската държавна телевизия, за което съобщи в събота водещият, който се появи за кратко на екрана. На заден план се чуха изстрели.
Суданската армия предупреди да не се мобилизират RSF. Наблюдателите видяха това като заплаха от могъщия лидер на Силите за бързо реагиране Мохамед Хамдан Дагло към владетеля и върховен главнокомандващ Абдел Фатах ал Бурхан. Имаше опасения, че жестоките сблъсъци могат да прераснат в нова гражданска война.

От свалянето на дългогодишния владетел Омар ал Башир през април 2019 г. военните, водени от генерал ал Бурхан, държат властта в страната. Включването на RSF във въоръжените сили е едно от най-важните условия за формиране на гражданско правителство. Армията и RSF съвместно ръководиха военен преврат през есента на 2021 г., но напрежението между двамата лидери ескалира през последните месеци. Спорът забавя прехода към гражданско правителство, обещан от владетеля ал-Бурхан.
Според първоначалните планове Ал Бурхан трябваше да напусне преходното правителство не по-късно от 2021 г. и да предаде управлението на страната на цивилни. Вместо това демократичните избори бяха отложени за неопределено време. Тази седмица военните забавиха назначаването на нов министър-председател, за пореден път забавяйки предаването на властта.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ