22.1 C
София
вторник, септември 26, 2023

В световната метанова надпревара за космоса Китай поведе – от втори опит

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Отне малко повече от дванадесет минути (за да бъдем точни – 764 секунди след изстрелването) на втората степен на носителя с неотделим макет на полезен товар да влезе в слънчево-синхронна орбита със следните параметри: наклон – 97,28 °, минимална височина – 431,3 км.; максимум – 463, период на обръщение – 93,53 мин. В специален каталог обектът получава международно обозначение 2023-097A.
Това се случи, припомняме, от втория опит. А първото изстрелване на такава ракета от Поднебесната империя се състоя на 14 декември 2022 г. и беше успешно до момента, в който главният двигател на втората степен беше изключен. На този етап е възникнала повреда в работата на оборудването и в резултат на това не е постигната необходимата скорост за навлизане в орбита. Причините за този инцидент бяха бързо изяснени, дизайнът на ракетата беше финализиран и новият старт отговори на очакванията на разработчиците.

Какво е Zhuque-2? Диаметър – 3,35 метра, дължина – 49,5, тегло, начално тегло – 216 тона. Способен е да изстреля полезен товар до 4 тона на височина около 500 км и 6 тона – до 200 км, орбиталният период е 93,53 минути.
Изстрелването и подготовката му бяха наблюдавани не само в Китай. В крайна сметка разработчиците на американския търговски превозвач Terran-1 влязоха в началото на световната „метанова надпревара“ още по-рано. Първият опит за изстрелване в орбита беше направен тази пролет – в нощта на 22 срещу 23 март, но завърши с инцидент: двигателят на втората степен не се включи.

И още на 20 април 2023 г. американската компания SpaceX извърши тестово изстрелване на кислородно-метанов носител от свръхтежък клас – системата Superheavy / Starship. Но дори и тук имаше прекъсване на запалването: поради повреда на няколко двигателя от първия етап беше изгубен контролът върху изстреляния носител и в такава ситуация аварийната ракета трябваше да бъде взривена.
„Първа палачинка“, ако такова сравнение е приложимо, и трите излязоха на бучка. Но те се възстановиха по-бързо от всеки друг в Китай, което вече не изненадва никого. Тяхната компания Lanjian (в превод – „Синя стрела“, марката на английски – Landspace) успя да постави нещата по такъв начин, че работата по грешките да се извърши бързо и, както виждаме, ефективно.

Проверка по рама

Какво ще кажете за Русия?

Преди две години, през юли 2021 г., беше съобщено, че на космодрума Восточный избират място за изстрелване на многократната ракетно-космическа система Amur-LNG.
Търгът за експериментално-конструкторска работа (НИРД) по тази тема беше спечелен от Ракетно-космическия център „Прогрес“ в Самара. Както се досещате от абревиатурата в името на бъдещата система, първата й – възвратна – степен ще бъде оборудвана с двигатели, разработени в страната, работещи на кислород и втечнен природен газ, същият метан.

Според изчисленията, от географската ширина и дължина на космодрума Восточный, ракета-носител с двигатели на „метан“ от първия етап ще може да изведе полезен товар в диапазона на тегло от 9,5 до 12 тона в ниска околоземна орбита, в зависимост от възможност за използване на първия етап. Максимум 12 тона – с единичен, 9,5 тона – с очакване за връщане на етапа и повторното му използване. С използването на горната степен на Fregat и степента за многократно използване, такава ракетна система ще може да изведе в геотрансферна орбита апарат (или няколко наведнъж) с общо тегло 2,5 тона.

Но това все още е в плановете. Първото изстрелване на ракетата-носител Amur-LNG може да се очаква не по-рано от лятото на 2026 г.
През юни тази година, позовавайки се на директора на Бюрото за проектиране на химическа автоматизация Сергей Ковальов, в канала на Telegram „Роскосмос“ Съобщава се, че първият кислородно-метанов двигател РД-0177 за перспективната многократна ракета-носител Амур-САУ с възвратна степен ще се появи в края на 2023 г. А генералният директор на Научно-производственото обединение по автоматика Михаил Изюмов ​​заяви, че перспективната многократна ракета Амур-САУ ще получи универсална система за управление.

По-рано, през март 2023 г., Роскосмос обяви подписването на държавен договор „за техническо проектиране на средна ракета за многократно използване на метан Amur-SPG.“ Samara RCC Progress все още е водещ изпълнител на проекта.

Магазин за Акумулатори

Досие „РГ“
Напоследък в много страни, разработващи космически програми, са разработени кислородно-метанови двигатели за първите етапи на обещаващи ракети-носители за многократна употреба, а плановете за използване на втечнен природен газ като ракетно гориво се превърнаха в световна тенденция.

За разлика от широко използваното в промишлеността гориво на базата на смес от втечнен кислород с керосин или водород, метанът е по-евтино гориво, а преработката и използването му са широко усвоени от други индустрии, което позволява използването на готови инфраструктурни решения.

При изгаряне втечненият газ произвежда значително по-малко сажди в сравнение с керосина, така че елементите на двигателя не трябва да се почистват от неизгорели остатъци от гориво. Освен това високият охлаждащ капацитет на метана намалява нагряването на двигателя по време на работа, като същевременно осигурява по-голям специфичен импулс.
С всички горепосочени предимства метанът има и своите недостатъци, технологични и други трудности при използване в ракетни системи. Следователно разработчиците трябва да анализират всичко, да го претеглят и да намерят оптимални решения.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ