9.6 C
София
вторник, март 21, 2023

Валери Фокин пуска премиерата на „REX“ в Унгарския национален театър

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„REX” е едно от първите събития на X Театрална олимпиада, която се провежда тази година в Унгария. Припомняме, че Валери Фокин е единственият член на международния му комитет в Русия.
Спектакълът е по пиеса на Кирил Фокин, която разказва за едно алтернативно бъдеще. Главният герой е генералният секретар на ООН Ливи Каплан, който успя да обедини цялото човечество в една държава. Вярно, има едно „но“ – вместо единството, на което той разчиташе, в света започнаха да се случват още по-страшни исторически катаклизми. Сега бившият политик е на 129 години и иска да умре в мир. В света на бъдещето обаче това също не е толкова просто: към него е назначен андроид слуга.

„Спектакълът се състои от поредица от уникални срещи и диалози, които постепенно разкриват противоречивата роля на главния герой в историята, неговия личен живот и сложни лични взаимоотношения. Във водовъртежа от велики идеи и дела човек все по-трудно се поддържа истинските му чувства“, се казва в съобщението на сайта на театъра.
В спектакъла участват артисти от Унгарския национален театър, а руският постановъчен екип включва художник Алексей Трегубов, Игор Качаев (пластика), видеохудожник Ася Мухина и композитор Антон Яхонтов.

Юбилейната десета Театрална олимпиада ще започне тържествено съвсем скоро – на 1 април, в Будапеща. Унгарският национален театър е водещ организатор на този международен театрален форум. В допълнение към Александринския театър в програмата е включен още един руски театър – член на Асоциацията на националните театри на Русия – Башкирският академичен драматичен театър. Мажита Гафури с пиесата „Юта“.
Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ