14.7 C
София
събота, март 25, 2023

Вълка от Уолстрийт иска да пътува в чужбина

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Наричаният Българския вълк от Уолстрийт Юлиян Цолов е поискал от Софийския районен съд да отмени наложената му от Софийска районна прокуратура забрана да напуска страната, пише „Телеграф“.
На 6 март т.г. адвокатът на Цолов е депозирал в съда молба за отмяна на прокурорското решение. Съдът все още не се е произнесъл.

В началото на седмицата Софийската районна прокуратура обвини Цолов за 11 измами, от които са нанесени вреди на търговски дружества на обща стойност 774 384 лв. От държавното обвинение съобщиха, че за периода от 5 август 2019 г. до 7 септември 2022 г. в София, с 6 продължавани престъпления, 49-годишният Цолов с цел да набави имотна облага за своя фирма, възбудил и поддържал заблуждение у управители на други фирми, че заплащат стойността на изработен онлайн продукт от служители на дружество.
Като собственик и управител на фирмата „Алтегис“ ЕООД Цолов убедил управителя на фирма „Сентека“ ЕООД да подпише договор за изработка и поддръжка на онлайн платформи за продажба на продукти в интернет. Специалистите от „Сентека“ изработвали софтуерните продукти, но парите, които клиентите плащали, постъпвали не в сметката на фирмата, а в тази на „Алтегис“. Когато парите станали твърде много – 552 972 лв., от измамената фирма се усетили за имотната вреда, която са претърпели.

В хода на разследването е установено, че Цолов е представял фирма „Алтегис“ за дъщерна на „Сентека“ и по този начин е отклонил паричните средства към собствената си фирма.
Други фирми пък били завлечени по откровено нагъл начин според разследването. За периода от 6 януари 2021 г. до 19 април 2022 г. с 5 престъпления Цолов заблудил управители на различни търговски дружества, че фирмата му „Алтегис“ ще изработи или поддържа онлайн платформи за продажба на продукти в интернет. Цолов сключил договори с управителите на дружествата, но не извършил услугите, обаче получил от клиентите общо 221 412 лв.

Проверка по рама

По случая е образувано досъдебно производство за 11 измами. На Юлиян Цолов е наложена мярка за неотклонение „подписка“, както и забрана за напускане на страната. Разследването продължава.
Цолов е наричан Българския вълк от Уолстрийт, след като през 2003 г. е нает от „Леман Брадърс“. Като навлязъл в занаята, бил поканен от „Креди суис“, а след това и от „Морган Стенли“, като всички му предлагали високи суми, за да работи при тях.

През 2008 г. е арестуван в САЩ заради разследване за злоупотреби, след 24 часа е пуснат под домашен арест и бяга в Испания. „Това беше една от най-големите ми грешки. Инстинктът ми за самосъхранение надделя над разума. Тогава беше кризата и се търсеха изкупителни жертви. Говореше се за 30-40 години затвор“, разказа през юни 2015 г. пред NOVA Юлиян Цолов.

В Марбея, Испания, той е арестуван и осъден на 4 г. затвор. „Ако не бях свалил гривната за проследяване и не бях избягал, щях да имам условна или минимална присъда. Това изтъкна и съдията“, разказа още Цолов.
Той твърди, че думата „гаранция” на „Уолстрийт” е забранена. „На „Уолстрийт” можеш да напуснеш по всяко време, но може и да те уволнят по всяко време. Няма едномесечно предизвестие, тръгваш си в същия ден. Дават ти два кашона да си изнесеш вещите и си отиваш моментално. Целта е да нямаш достъп до данните, за да няма злоупотреби“, обясни Цолов.

През 2013 г. той е пуснат от затвора, връща се у нас и оттогава е женен за Мис България 2006 Славена Вътова, с която имат две дъщери.

Магазин за Акумулатори

В медийното пространство се появи информация, че Цолов разказва своята версия за проблемите си с българската прокуратура. Според него той бил изнудван от свой бивш съдружник, който заплашил него и семейството му да подпише запис на заповед, но Цолов не го направил. Той твърди, че българската прокуратура е въведена в заблуждение и нарича проблема търговски спор, в който нямало престъпление.
Криминално

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ