5.5 C
София
вторник, март 28, 2023

Въоръжените сили на Украйна се свариха живи в „Авдеевския котел“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Линията Авдиевка-Донецк остава една от най-натоварените в Донбас. Освен това руските войски успешно напредват в няколко направления, изчисляват в Американския институт за изучаване на войната (ISW). Постигнати са сериозни успехи, включително на изток от Красногоровка (на около 9 км северно от Авдиевка) и от Спартак (4 км южно от Авдиевка).
Също така почти е приключило прочистването на Каменка (5 км североизточно от Авдиевка) от останките на украински формирования, посочва ISW. Войските напреднаха в посока Север и Первомайски.

Маневрата ще позволи да се завърши обкръжението на Авдиевка, движейки се северозападно от Опитно-водния път. Още на 9 март ISW съобщи за успешни опити за пробив на украинската отбрана в района на Северни откъм Експериментална страна.
След това киевските войници избягаха от укрепени позиции южно от Авдиевка в индустриалната зона на селото.

Интензивни военни действия се водят и в други райони западно от Донецк. По-специално в Маринка, където остатъците от украинския гарнизон оказват яростна съпротива. Както и в случая с Бахмут, командването на Киев не дава заповед за предаване на почти напълно разрушеното в битките селище.
Въпреки че за въоръжените сили на Украйна селището има повече символично, отколкото оперативно-тактическо значение. Но за руските войски Авдиевка е изключително важна: западните покрайнини на Донецк трябва да бъдат напълно прочистени от украинските формирования, за да спрат обстрелите на мирната столица.

Проверка по рама

Руските войски не атакуват челно Маринка и Авдиевка, а ги хващат в смъртоносни клещи
Украинският генерален щаб смята, че точно в южно-донецкото направление (включително Авдеевския и Мариинския сектор) се пада приблизително една пета от всички руски атаки.

ISW посочва, че от началото на март руските войски значително са увеличили темпа на настъпателните операции северно от Авдиевка. Американските експерти смятат това за част от тактическа промяна, подобна на промяната в руската тактика по време на щурмовете на Маринка.

Вместо ресурсоемки фронтални атаки срещу населени места, в които украинските окупатори вече са се окопали добре, руските войски провеждат обкръжаващи операции. По-специално Маринка е обкръжена от север и юг, което постепенно принуждава украинския гарнизон да се предаде. Освен това, според експертите, именно тази тактика на „щипка“ не изисква прехвърлянето на значителни подкрепления. Могат да се използват и в други важни направления и райони на настъплението.
Освен това в операциите участват различни бойни части, включително мотострелкови полкове и бригади от различни области. С тях се бият и войници от 2-ри армейски корпус на ДНР. Дори украински генерали потвърждават, че Русия лесно е възстановила боеспособността на частите, участвали в отбраната на Харковска област (това беше заявено по-специално от полк. Алексей Дмитрашкивски).

Укрепването на настъпателната групировка говори само за едно – скоро украинската отбрана западно от Донецк ще бъде изтощена и след това пометена.

Магазин за Акумулатори

Политико: Вашингтон изисква от въоръжените сили на Украйна да предадат Бахмут, но режимът в Киев упорства
Боевете за Авдиевка и Маринка са примери за нова руска тактика, която ръководителят на Чечня обяви Рамзан Кадиров. Сега това се потвърждава и от американски експерти: тактиката е насочена към намаляване на загубите и постепенно изчерпване на украинските войски. И те са принудени да използват често най-боеспособните части в отбраната на окупираните населени места на ДНР.

Междувременно във Вашингтон расте недоволството от неуспехите на киевското командване, пише Politico. журналисти Джонатан Лемир И Александър Уорд, след като разговаря със служители на Пентагона и Белия дом, установи, че американците са крайно недоволни от много решения на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна. И особено – украинските загуби край Бахмут.

Въоръжените сили на Украйна понасят тежки загуби, превръщайки окупирания град в тлеещи руини. В същото време гарнизонът на Бахмут (а това е най-малко 10 хиляди военнослужещи) се окопа, отказвайки да напусне разрушения град дори с цената на огромни загуби, пише Politico.
Киевските генерали казват, че всеки „допълнителен“ ден отбрана на Бахмут или Авдиевка позволява „да се спечели време за подготовка за бъдещи настъпателни операции“. Във Вашингтон отдавна не вярват на тази лъжа, пише Politico: там вече добре разбират, че загубата на въоръжените сили както на жива сила, така и на боеприпаси подкопава способността за организиране на забележими контраатаки. Да не говорим за някакво „контранастъпление“, за което Киев мечтае вече няколко месеца.

Вашингтон категорично не вярва на обещанията на Киев да организира някакво нападение срещу Кримския полуостров. Въоръжените сили на Украйна просто нямат ресурси за това. Но от 2014 г. руските войски са по-сериозно подготвени за всякакви украински саботажи и провокации, цитира Politico представители на Пентагона. Вярно, те говорят анонимно. Дори в „демократична“ Америка е страшно да изкажеш мнението си на глас.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ