26.8 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Въпрос в Новините Днес: Дерогацията наля $1,2 млрд. в специална сметка в Цюрих, кой краде от България?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Една от актуалните теми пред България днес е как ще функционира държавата, ако спрем доставките на руски петрол за „Лукойл Нефтохим“. ГЕРБ и ДПС настояват за незабавно прекратяване на дерогацията (частична отмяна на определен закон, б.ред.) за забрана на нефта от Москва, т.е., България да прекрати вноса му заради санкциите, наложени на Русия, и да се премине на други доставчици.

ПП-ДБ, обаче са категорично против това – коалицията държи „Лукойл“ да работи с руски петрол поне до март 2024-а.

Въпросът е защо?

За пред обществото се лансира версията, че „всяко съкращаване на сроковете на дерогацията за вноса на руски петрол преди 1 март 2024 г. създава огромни рискове за нарушаване на оперативната работа на рафинерията „Лукойл Нефтохим“ и за повишаване на цената на горивата на вътрешния пазар“.

Проверка по рама

Думите са на премиера Николай Денков, казани след днешното заседание на Съвета по сигурност, свикан извънредно от него заради искането за незабавно прекратяване на вноса на руски петрол.

Източник на Новините Днес от спецслужбите, обаче, даде друга посока, в която може да се търси причината за отчаяната отбрана на дерогацията поне до март 2024-а. И тя е свързана с банка в Цюрих, Швейцария, където по специална сметка се отчитат $26 долара от всеки внесен барел руски нефт.

Схемата върви от началото на войната в Украйна, когато бяха наложени икономически санкции на Москва.

Според данни в специалните служби Русия внася у нас петрола си с 26 долара под борсовата цена.

В България всяка пратка се префактурира на реалната стойност, а рестото от 26 долара отива в специална сметка на жена, свързана с видни фигури от управляващата сглобка. Смята се, че до март 2023-а по ощетяващия България начин са отклонени около 1,2 милиарда долара, категоричен е информаторът на Новините Днес. Каква е сумата в момента можем само да гадаем…

Руснаците не губят нищо, те искат да си продават петрола дори с $26 по-малко на барел. А колосалната далавера минава през швейцарска банка, защото основният акционер в бургаската нефтена рафинерия „Нефтохим“ – компанията „Литаско“ (Litasco SA), е регистрирана в Швейцария и оперира с тамошни банки.

Магазин за Акумулатори

Много любопитен момент е и датата, след която ПП-ДБ са готови да спрат вноса на петрол от Москва – 1 март 2024-а. Съвсем неслучайно тогава трябва да се случи рокадата в кабинета и премиер да стане Мария Габриел, като се готви и смяна на министри. По очевидни причини от 1 март 2024-а милиардната далавера няма как да продължи да пълни цюрихската сметка, затова планът е да скубят до последно, преди цялата схема да бъде прекратена и „да си ходим по островите“, както се чу в записа, разпространен от Радостин Василев.

Материалът Въпрос в Новините Днес: Дерогацията наля $1,2 млрд. в специална сметка в Цюрих, кой краде от България? е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ