1.1 C
София
петък, декември 8, 2023

ВЪПРОСЪТ: Кой ще гушне 6 млн. лв. от трагедията в Царево?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Община Царево обяви обществена поръчка за ремонта на един от разрушените при наводнението през септември мостове в Царево. Прогнозната стойност на поръчката е 4 925 164,29 лв. без ДДС, т.е., около 6 милиона лева с данъка, и е обявена с пряко договаряне.
Става въпрос за мостово съоръжение кв. “Белия бряг” и прилежащата улица. Съоръжението свърза града с кв. „Василико“ и къмпинг „Нестинарка“. Сега въпросът е коя „наша  фирма“ ще гушне парите от трагедията в морския град?

От изпълнителите се изисква да изготви инвестиционен проект, да извърши строителство и да упражни авторски надзор на аварийно-възстановителните работи по мостовото съоръжение в кв. „Белия бряг“. Освен това трябва да реконструира част от прилежащата улица с обща дължина 200 м, засегната от наводненията (улично платно, тротоари, улично осветление, пътни съоръжения, силнотокови кабели, слаботокови комуникации, тръбоканална мрежа и нова битова канализация).
Избраният кандидат ще трябва и да почисти и премахне образувалите се наносни острови в руслото на реката преди и след мостовото съоръжение, да укрепи устоите и фундаментите на колоната, както и да изгради стоманобетонови крилни подпорни стени преди и след моста за укрепване на бреговете и устоите му и съответно да изгради нова конструкция.

За офертиране на всички тези дейности от общинската администрация в Царево са дали на кандидатите едва 5 работни дни.
Обществената поръчка е пусната в края на работния ден на 17 октомври, а офертите се приемат до утре(24 октомври) вечер.

Проверка по рама

Офертите ще бъдат отворени на следващия ден – в 14 ч. на 25 октомври.
Мостът беше разрушен при проливните дъждове на 4 и 5 септември тази година. Бедствието породи множество наводнения в различни населени места на община Царево, което от своя страна доведе до компрометиране на някои основни общински обекти. Кметът Георги Лапчев обяви частично бедствено положение на територията на общината. Четирима души загубиха живота си при пороя.

Щетите след наводненията преди месец в община Царево са остойностени на около 60 млн. лв., обявиха преди десетина дни от общинската администрация. Между 37 – 38 млн. лв. са нужни за тези обекти, които веднага трябва да бъдат възстановени. Във всяко населено място има по 5-6 улици, които е необходимо да бъдат ремонтирани, но най-спешни в момента са стените на двата язовира.

Мостовете, които трябва да бъдат възстановени са повече от 13, трите, които се намират в  града, също са в лошо състояние.
Материалът ВЪПРОСЪТ: Кой ще гушне 6 млн. лв. от трагедията в Царево? е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Магазин за АкумулаториФилми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ