България

ВАС отново обслужи Доган

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Битката на новата власт за изцеление на българското правосъдие ще се окаже най-тежката от всички, с които радетелите на промяната са се заели. И като нищо амбицията за радикални промени може да се окаже само добро намерение. Едно от сериозните доказателства в тази посока дойде в началото на отиващата си седмица, след като Върховният административен съд за пореден път не пожела да надскочи себе си и раболепно обслужи „авторитета“ Доган.

В понеделник (20 декември) върховните магистрати отмениха решението на Административен съд – Бургас, постановено по дело № 165 от 2021 г., което засягаше събарянето на една от „играчките“ в летните сараи на Сокола – еко оранжерията, задоволяваща необходимостите му от биозеленчуци с доказан произход.

Аргументите на бургаския съд за обявяването на оранжерията за незаконна сграда и разпореждането му формалния й собственик – фирма „Хермес Солар“, да я събори за своя сметка, се оказаха недостатъчни за тричленния състав на ВАС. За разлика от „доказателствата“, представени от адвокатите на „Хермес Солар“, според които първоинстанционният съд въобще не е успял да установи каква постройка е оранжерията и кога е построена.

Нещо повече – върховните съдии обвиняват бургаските си колеги в незадълбоченост при събирането на доказателствата по случая, а в решението, с което те връщат делото в Бургас за ново гледане от друг състав, е записано следното: „Първоинстанционният съд е допуснал съществено нарушение на съдопроизводствените правила, произнасяйки се без да събере необходимите за правилното решаване на спора доказателства“.

Дадени са и съответните указания с мотива, че съдът е бил длъжен да назначи допълнителна техническа експертиза. Какво точно трябва да съдържа тя, може би ще разберем след като тя бъде изготвена. По всяка вероятност обаче изненади няма да има:

заключенията на вещите лица ще бъдат удобни за употреба

Проверка по рама

от онези, които все още диктуват правилата в родното правосъдие.

Темата със законността на летния сарай, буни духовете вече втора година, но резултатите от това  остават доста невидими.  След десетки проверки и изслушвания и въпреки нарочно създадената специална анкетна комисия „Росенец“ в 46-ия парламент, до този момент нищо не е помръднало. От гледна точка на правосъдието и върховенството на закона, разбира се.

Точат се едни съдебни спорове, заради които директорът на Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) – арх. Влади Калинов, определи случилото се в парк „Росенец“ като многогодишен вихрещ се безконтролен и незаконен градеж на купища постройки без каквото и да било правно основание, които трябва да бъдат напълно заличени.

Не е лошо да припомним, че призваната да установява законността на строителните дейности институция даде ясно да се разбере, че в лесопарка са построени общо 18 обекта, но само за четири от тях е установено наличието на строителни книжа. Преведено на нормален език  това означава, че останалите 14 сгради са незаконни и в една правова държава отдавна щяха да бъдат съборени. У нас обаче моралът и законността отдавна вървят в различни посоки, а писаните правила в правораздаването са потънали в блатото на интереса.

А констатацията, с която Калоян Янков („Демократична България“) преди време обобщи ситуацията – „Това място е било черна дупка по отношение на законността в България“, спокойно вече може да бъде наречена и спомен от бъдещето.

Нека обаче припомним и доказателствата за незаконността на въпросната оранжерия. Според Община Бургас „обектът“ няма нито строителни книжа, нито инвестиционен проект и по тази причина тя издаде заповед за събарянето му като незаконен. Тази заповед бе обжалвана от фирмата „Хермес солар“, а делото мина през всички инстанции, докато не стъпи на самия връх. Нещо, което в нормална правова държава няма как да се случи, защото става дума за очевидни нарушения.

Магазин за Акумулатори

Преди около седем години фирмата подава уведомително писмо до общината, че иска да построи оранжерия с площ до 200 кв. м, за което не се изискват специални документи. През август 2020 г. обаче служителите на общината откриват, че площта на оранжерията е увеличена два пъти и половина и вече е „просната“ на цели 500 кв. метра. Тези параметри автоматично пращат „обекта“ в сгради пета категория, стриктно регламентирани в съответните разпоредби на Закона за устройство на територията. Тоест – за да бъде направена първата копка, фирмата собственик трябва да има не само одобрен инвестиционен проект и куп издадени строителни разрешения, но и всички протоколи за „довеждане на строежа до експлоатация“, познати като Акт 14, Акт 15, Акт 16…

В хода на първоинстанционното дело, съдебната експертиза установява, че са построени цели три оранжерии, свързани една с друга и „закръглящи“ обща площ от 912 квадрата. Става ясно и още нещо – съоръжението е построено така, че да имитира преместваем обект: плитки бетонни основи, мобилна парникова конструкция и т.н.

Бургаският съдия Веселин Белев не приема довода на вещото лице, че оранжерията прилича на преместваем обект, но кредитира останалите данни в експертизата. Това разминаване става причина за появата на „неяснотите“, а те дават основание на ВАС да върне делото за ново гледане.

Разбира се  делата по казуса „Росенец“, не свършват с това. През миналата седмица фирмата, която притежава земята под летния сарай, загуби делото срещу вписването на плажа до резиденцията в кадастъра. А малко преди това, на първа инстанция бе загубено и делото за двуетажната къща на плажа – тя бе обявена за незаконна и подлежаща на събаряне.

Продължава да виси  и въпроса за личното пристанище на Сокола. Нищо, че доказателствата за това безчинство отдавна са известни – за  т. нар. „кей“ в имението на почетния председател на ДПС не само, че няма никакви документи за строителство, но  то  тихомълком бе „повишено“ в пристанище. Благодарение на издадено разрешение за такова, подписано от трима министри в последното правителство на Бойко Борисов – Росен Желязков, Красимир Каракачанов и Николай Нанков. Само едно основание и този „кей“ да отнесе два-три тона динамит: от януари до април 2019 г., съоръжението е „пораснало“ от 40 на… 280 метра. Просто така, от самосебе си…

От всичко казано дотук, става ясно, че разправиите около „Росенец“ ще са един от лакмусите за волята на новите управляващи и качеството на техните реформи. Така че наистина нека си припомнят завета на Лаура Кьовеши : „Най-тежка е битката с начина на мислене, с манталитета – битката срещу консерватизма и с нежеланието да настъпи промяната!“ И да се приготвят за дълга и тежка война. В истинския смисъл на думата…

Мариета Велинова, Банкер

Коментари

Коментара

loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Игра на Богове -Възходът на падението

Related Articles

Back to top button