18.8 C
София
понеделник, юни 24, 2024

ВАС поряза лошо Николай Денков, ПП върна тъпите билбордове

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на Николай Денков и брокерската коалиция ПП-ДБ срещу решението на ЦИК от 27 май в частите, в които е установено нарушение на разпоредби от Изборния кодекс. Със същото решение на председателя на ЦИК е възложено да се състави акт на Денков.

Става дума за глобяване на проваления бивш премиер Денков и ПП-ДБ заради два билборда – единият в София, другият в Пловдив. На тях той е с голям портрет и усмихнат, а до него са две по-малки и сякаш залепени една до друга снимки на Бойко Борисов и Делян Пеевски.  

Върховните магистрати отхвърлят и тази част от жалбата, с която е възложено на областните управители в София и Пловдив незабавно да премахнат билбордовете.

Съдиите приемат, че решението на ЦИК в тази част подлежи на обжалване по реда на Административно-процесуалния кодекс, тъй като с него е установено нарушение на забрана от Изборния кодекс (ИК) и председателят на ЦИК има право да състави акт за нарушение.

Решението на ЦИК представлява част от процедурата по налагане на административно наказание на лице, допуснало нарушение в хода на изборния процес, казват съдиите. По силата на Изборния кодекс установяването на нарушенията, съставянето на актовете, издаването и обжалването на наказателните постановления се извършват по реда на Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

Проверка по рама

Междувременно паникьосаните от очертаващия се разгром корумпирани некадърници от ПП-ДБ върнаха въпросните обидни билбордове, само че със силуети, вместо лицата на Делян Пеевски и Бойко Борисов, а само силуети.

По-рано тази седмица ЦИК взе решение за премахването на първоначалните билбордове след жалба от ГЕРБ, в която се твърди, че във въпросните билбордове се използва ликът на Борисов неправомерно, без „негово знание и съгласие, уронващо престижа и в нарушение на добрите нрави – деяние, представляващо нарушение на правилата на предизборната кампания“.

Комисията се съгласи с аргумента на ГЕРБ, че има накърняване на добрите нрави в постера с печалния бивш премиер Денков, наречен официално „герой от „Том и Джери”, всички се сещаме дали котката, или плъха…

От ПП-ДБ обжалваха решението пред Върховният административен съд (ВАС) и поискаха комисията да обясни както точно са били нарушени „добрите нрави“. Според обединението няма нарушение на добрите нрави, защото на билбордовете няма друго послание, освен снимките на трите лица и въпросът, който не съдържа насока.

Съдът обаче остави без разглеждане жалбата на ПП-ДБ срещу решението на ЦИК. Така Денков ще бъде глобен с до 5000 лв., а билбордовете трябва да бъдат премахнати.

Още след обявяването на решението на ЦИК за махане на билбордове с лицата на Пеевски и Борисов, от ПП-ДБ започнаха да слагат нови – само със силуети. По този начин формацията се опитва да не слиза от новинарския поток, но без да се стига до ново решение за сваляне на билбордовете.

Магазин за Акумулатори

Материалът ВАС поряза лошо Николай Денков, ПП върна тъпите билбордове е публикуван за пръв път на Novinite-Dnes.eu.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ