20.8 C
София
сряда, юли 24, 2024

ВАС се произнесе: „Подпорната стена“ на „Алепу“ е законно построена

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Подпорна стена“, приличаща на хотел в местността „Алепу“ на Шофьорския плаж край Созопол, е законно изградена. Това е окончателното решение на 5-членен състав на ВАС.

Магистратите отмениха акта на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков от правителството на Гълъб Донев, с който отказа да съгласува проекта и решиха, че действията му са незаконосъобразни.

Проектът „Алепу вилидж“ за строителството на жилищна сграда с 90 ваканционни апартамента ще бъде завършен обявиха от фирмата инвеститор „Бриз 2000“.

Ако всичко върви по план, до 2 години в местността Алепу ще има изградена голяма жилищна сграда с апартаменти, каза Стоян Василев от фирмата инвеститор на проектапред БНР.

„Тепърва предстои издаването на предварителното съгласие. Съответно ще подадем документи в Община Созопол за одобряване на проектите и за издаване на строително разрешение. Започваме да движим документите…Надявам се до края на годината да имаме строително разрешение“, допълни той.

В момента по проекта е завършен първият етап, който включва изграждането на подпорна стена, укрепваща брега.

Проверка по рама

„Проблемът е, че строежът се разминава със съгласуваните документи, защото подпорната стена има помещения приличащи на бъдещи стаи и асансьорни шахти, което видимо е част от 4-етажна жилищна сграда. За бъдещото строителство трябва да бъде изготвена ОВОС“, каза Тома Белев от „Зелено движение“:

„Въпросът е, че вратичка по въпроса за спазване на екологичното законодателство няма. Този строеж не може да продължи, ако няма екооценка на устройствения план или няма ОВОС на самото намерение да се строи такъв огромен комплекс“, посочи още Белев.

До края на годината фирмата инвеститор на проекта ще се опита да придобие документите, включително и строително разрешително, за завършването на големия жилищен комплекс в местността „Алепу“.

Сагата с „Подпорната стена“

Историята със стената-хотел на плажа „Алепу“ избухна през 2019 г. след сигнал на природозащитници. Тогава беше обявено, че се строи законно подпорна стена, която е първия етап от реализирането на ваканционен комплекс „Алепу вилидж“, припомня „Медиапул„.

Последва нареждане на тогавашния премиер Бойко Борисов всички спорни проекти да бъдат проверени. Лидерът на ГЕРБ коментира тогава, че ако построеното до момента е подпорна стена, то вторият етап от проекта, който включва хотел, „с голяма степен на вероятност няма да се случи“. „Спираме го на този етап строежа и това се превръща в прекрасно местообитание за птиците“, заяви Борисов през юни 2020 г. И Дирекцията за национален и строителен контрол временно спря строежа.

Магазин за Акумулатори

Прокуратурата също се самосезира и започна проверка, но държавното обвинение така и не излезе с официална позиция по случая.

Последваха протести, но инвеститорът на „Алепу вилидж“ обяви, че комплексът ще бъде построен. Но строителят „Главболгарстрой“ официално обяви, че напуска проекта „Алепу вилидж“. Дойде нов инвеститор, публично се представи Стоян Василев и повече не се показа пред публика.

Започна съдебната сага – законно ли се строи ваканционният комплекс подпорна стена, който се проточи четири години като топката се подаваше между съда и регионалното министерство.

През 2021 година тогавашният регионален министър Виолета Комитова коментира, че не е виждала такова чудо като това на Алепу.

„Характерното за Алепу е, че там има две подпорни стени – едната подпира хълма на Свети Тома, а другата – пътя към шофьорския плаж. Но едната е изградена нормално като подпорната стена, а друга като клетъчна структура, която всички казват, че прилича на хотел. Точно тук идва измамата – в строежа се намират три асансьора за хотелската част, а е пуснат в изпълнение като подпорна стена“, каза арх. Комитова пред БНТ през юни 2021 г.

„Някога Алеко предупреждаваше: „Пази, Боже, сляпо да прогледне!“. Какво ли би възкликнал днес, когато види как слепи ни управляват. За тях дюните са урегулиран терен за застрояване, хотелите са укрепителни съоръжения, а оранжево-кафевият цвят на морската вода е признак за кристална чистота“, написа Гроздан Караджов през юни 2020 г. Близо две години по-късно той беше вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Кирил Петков (декември 2021 г. – юни 2022 г.), но решение по случая нямаше заради точещата се съдебна сага.

Другият вицепремиер и министър на околната среда в същото правителство Борислав Сандов заяви, че подпорната стена може да не бъде съборена, а зарита. „Представете си как бива зарината – така ще изпълнява функциите си на подпорна стена и в същия момент няма да може да бъде превърната в хотел. Според мен няма необходимост от срутването, но нека кажат и експертите“, каза Сандов през февруари 2022 г.

През февруари 2023 г. тогавашният регионален министър Иван Шишков отказа строителството в този район. Мотивът му бе, че представеното разрешение на строителния контрол е нищожно. Министърът се позовава на прогласена от съда с влязло в сила решение, нищожност на предходен административен акт, с който е обосновано разрешението на ДНСК.

Тричленният състав на ВАС обаче постанови, че министърът няма правомощия да посочва дали даден административен акт е нищожен. Това можел да каже само съдът, а няма данни разрешението да е обжалвано и да има влязло в сила решение, поради което съдът го приема за стабилен административен акт. В мотивите си съдът посочи, че в аргументите си за отказа министърът незаконосъобразно е приел, че укрепването на свлачище „Алепу Вилидж“ е незаконен строеж, като се е позовавал на съдебните решения за прогласяване на нищожност на разрешението му за строеж.

Сега петчленният състав на съда окончателно потвърди тази позиция. ВАС казва, че основното условие за издаване на предварително съгласие за строеж е осъществяването на геозащитните мерки, т.е. изграждането на подпорна стена.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ