14.7 C
София
неделя, април 14, 2024

Васил Терзиев чисти наред отдел „Архитектура и градоустройство” –небостъргачите никнат като гъби

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Новият екип в София започна чистка в ключово за града направление – „Архитектура и градоустройство“. Кметът Васил Терзиев обаче мълчи по главния въпрос –  кога ще бъде обявен конкурс за нов главен архитект.

Според информация на „Сега“ директори на водещи дирекции и отдели в НАГ са получили покани за доброволно напускане. От постовете си са поканени да се оттеглят директорите на дирекция „Правно-нормативно обслужване“ Стела Щерева и директорката на дирекция „Градска среда“ Бойка Къдрева.

Поискана е смяна и на началниците на ключови отдели – Елица Мирчева на „Публични пространства“ и Марин Попов – начело на отдел „Контрол  началниците на отдели в дирекциите контрол в инвестиционното проектиране, координация в строителството“. Архитекти твърдят, че са поискани оставки и на други служители на по-ниски позиции. 

Според правилника за дейността на столичната общинска администрация всички служители на общината се назначават и освобождават от длъжност от кмета. Това обаче обикновено става по предложение на главния архитект.

Самият Терзиев не е обявявал публично смените в НАГ. Наред с кадровите размествания на проведена среща с районните архитекти миналата седмица главният архитект Здравко Здравков е обявил намерения и за други реформи.

Проверка по рама

Според запознати на районните кметове ще бъдат прехвърлени правомощия по разрешаване на строеж на високи сгради, които в момента са в правомощията на главния архитект, което ще доведе до бум на нсебостъргачите.

Тази промяна не е безспорна заради липсата на достатъчно капацитет по районите. София има опит с подобно прехвърляне на правомощия – скандалът около разрешението за строеж на небостъргача „Гранд каньон“ на фирма „Гаранти коза“. За него Здравков бе делегирал правомощие на районния архитект Весела Тасева, която издаде самото разрешение. Това й коства уволнението от тогавашния районен кмет на „Младост“ Десислава Иванчева.

На районните кметове е съобщено и за намерение за предварителна визуализация на всички бъдещи строежи, преди издаването на самите визи, с цел повече прозрачност и възможност за контрол. Тези визуализации в момента се правят на доброволен принцип от блогъра Боян Юруков.

Странно е, че тези промени се извършват от настоящия главен архитект Здравков и структурата се променя от него на фона на очакван конкурс за нов главен архитект,  коментираха пред „Сега“ общински съветници от опозицията. Очакваше се обявяването на конкурс да е една от първите задачи пред Васил Терзиев.

Медията попита Терзиев водят ли се разговори със Здравко Здравков да се оттегли доброволно от поста или за прекратяване на правоотношението му, но не получи отговор. Главният архитект не е със срочен мандат. В свое интервю за Нова тв Терзиев отговори, че ще има конкурс за нов главен архитект, но „по-нататък“.

Терзиев обвърза евентуален конкурс с приемането на нова организационна структура на общината. Терзиев не коментира неофициална информация на водещия на Нова тв Виктор Николаев, че именно невъзможността да бъде сменен Здравко Здравков е причина за напускането на арх. Любомир Георгиев, който първоначално следваше да стане заместник на Терзиев.

Магазин за Акумулатори

Материалът Васил Терзиев чисти наред отдел „Архитектура и градоустройство” –небостъргачите никнат като гъби е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ