България

ДФ Земеделие – мухлясващи проекти и измамници с 40% комисионна за одобрение

Измамници – българи, ползващи румънски телефонни номера, звънят и предлагат на фермери по-бързо одобрение на проектите им срещу комисионна. Нейният размер е до 40% от субсидията по европроектите. За порочната схема тип “телефонни измамници” съобщи новият шеф на фонд “Земеделие” Борис Михайлов и уточни, че информацията му е от достоверни източници, предаде Медиапул.

Телефонните измами се случвали, защото във фонда залежавали 2166 проекта за над половин милиард лева по Програмата за развитие на селските райони (2014-2022). Забавянето било значително – между 20-30 месеца, твърди Михайлов.

“Всички хора с изрядни документи ще си получат парите от нас. Тези инерционни, корупционни практики ще ги спрем по всякакъв начин”, заяви Михайлов.


Шефът на агрофонда обеща “залежалите” проекти да бъдат финализирани до края на тази година, като е създаден график за целта.

“Направихме анализ на причините, довели до забавянето на проектите, и започваме да елиминираме възможностите, които водят до това изрядни проекти да мухлясват с месеци, без да има движение по тях”, каза още Михайлов. Той посочи, че за около месец, откакто заема този пост, са изплатени близо 50 млн. лв. субсидии по 215 фермерски проекти по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г..

За да не се допуска необосновано забавяне на европроекти, чиновниците от ДФЗ ще излязат от анонимност и фермерите ще знаят кой точно е одобрявал или отхвърлял инвестиционните им предложения.

Проверка по рама

“Времето за безотговорност отмина, всеки кандидат с проект във фонда ще знае кой го е администрирал. Всички уведомителни писма ще имат имена и контакти на експертите, които ги обработват”, зарече се Михайлов.

Той уточни, че е отворил четири горещи телефонни линии за връзка на фермерите с експерти по Програмата за развитие на селските райони. Освен това всеки петък ще е ден на отворените врати във фонд “Земеделие” и земеделците ще могат да се срещат директно с експертите. Имало и открита телефонна линия по въпросите на субсидиите за земя, т.нар. “директни плащания”.

“Няма да скрия от вас, че в структурите на фонд “Земеделие” работят немалко хора, които живеят в средните векове и се мислят за феодоли, а на бенефициента гледат като на крепостни селяни. Обръщам се към земеделските стопани, за да ги уверя, че тези служители вече са предупредени и ще се разделим с тях и ще отидат в бюрата по труда, ако продължават с този тип поведение”, каза Михайлов.

Фондът – служител на дребните фермери

Сред обещанията на новия шеф на фонд “Земеделие” е експертите във фонда да бъдат “служители на дребните земеделски стопани”. Едрите фермери си имали адвокати, консултанти и счетоводители, докато това било огромна трудност за по-малките.

Шефът на фонд “Земеделие” заключи, че е недопустимо България да внася редица земеделски продукти – “от ябълката до чесъна”, и припомни, че в недалечното минало е изхранвала Източна Европа, а сега 200 села са пусти и заличени.

Магазин за Акумулатори

Практиката през последните поне 15 години показва, че почти всички нови шефове на ведомството декларират прозрачност, ден на отворените врати и лесна връзка с администрацията, но фермерите твърдят, че това реално не се случва.

Вижте още:

Не пропускай

Back to top button
zonguldak escort