26.8 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Вечерните тренировки по-често понижават кръвното от сутрешните

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Въпреки че всяко упражнение винаги е по-добро от липсата на движение, хората, които трябва да постигнат по-бързо регулиране на кръвното налягане или които не виждат ползи от упражненията, може да искат да опитат да тренират вечер. Това става ясно от резултатите от ново проучване на пациенти в напреднала възраст. Проучването разкрива и невроваскуларните механизми, отговорни за тези открития.

Изследователите ще представят работата си на Американската среща на върха по физиология – водещата годишна среща на Американското физиологично дружество (APS), в Лонг Бийч, Калифорния.

„Възрастните пациенти или тези с резистентна хипертония или затлъстяване невинаги изпитват толкова голяма полза за кръвното налягане от упражненията, колкото други групи пациенти. За тези пациенти намирането на по-полезно време за упражнения може дори да намали нуждата им от лекарства или да им помогне да работят по-добре“, казва първият автор на изследването Леандро Брито, PhD, постдокторант в Oregon Health & Science University.

Проучването, което е проведено, когато Брито е постдокторант в университета в Сао Пауло в Бразилия, включва 23 възрастни с хипертония, всички от които са приемали предписани лекарства за кръвно налягане в продължение на най-малко четири месеца. Участниците тренирали три пъти седмично в продължение на 10 седмици, като карали велосипед на велоергометър. Едната група тренирала само между 7 и 10 ч. сутринта, а другата група – само между 17 и 20 ч.

Изследователите установили, че въпреки че диастолното (долното ниво) кръвно налягане намалява по сходен начин и в двете групи, систолното (горното) намалява само след вечерни упражнения.

Изследователите също измерили автономните функции (функции на нервната система, които регулират неволни физиологични процеси), които контролират кръвното налягане във всяка група. Резултатите показват, че подобряването на невронните реакции към промените в кръвното налягане – известно като артериален тонус, е отговорно за по-голямата полза за кръвното налягане от вечерните упражнения.

Проверка по рама

„Тези констатации повтарят това, което открихме в предишно проучване на мъже на средна възраст с хипертония при лекарства за кръвно, но сега разбираме невронните механизми, които допринасят”, казва Брито.

Сега изследователите проучват как биологичният часовник на тялото може да допринесе за тези открития.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ