13.8 C
София
четвъртък, май 23, 2024

ВИП: Весела Лечева и Лукан Луканов – милионерите с топ имоти в Гърция (СНИМКИ)

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Все повече нашенци с пари се сдобиват с имоти в Гърция, която отдавна е предпочитана дестинация за ваканции и почивки на българите.

Финансовата криза в Гърция през миналото десетилетие накара много от местните хора да продават имоти, в резултат на което цената им се понижи и те станаха достъпни за български купувачи, включително такива със средни доходи.

Заради бума на строителството в България през последните години и нарастващите цени на имотите в страната, все повече българи се ориентират към по-изгодни покупки в Гърция. Най-предпочитана за купувачите е Северна Гърция.

България, която се надява да стане 21-я член на еврозоната през 2025 г., но все още е извън валутния съюз, регистрира бум на имотния и особено на жилищния пазар в последните години. В няколко големи града, особено в столицата София, пазарът от две-три години прегрява, а много икономисти предупреждават за имотен балон.

Лихвите по жилищните кредити в страната са едни от най-ниските в ЕС (около 2.6%) и към март 2024 г. не отбелязват никакво повишение на годишна база. В резултат банките продължават да раздават огромни обеми жилищни кредити (23.4% годишен ръст към март 2024 г.), което поддържа високите цени.

Проверка по рама

За 15 години около 10 000 българи са купили ваканционни домове по Беломорието, а броят на българските хотели наближава 50. Едни от най-големите и луксозни хотели в момента и на Халкидики, и на остров Тасос принадлежат на българи. Напоследък има и българи, които купуват имоти на Ривиерата на Атина, на Лефкада и на Миконос.

Гърция си остава и предпочитана дестинация за летните и празнични почивки на българите заради доброто съотношение между цената и качеството на туристическата услуга.

Сред българите, които купуват имоти в Гърция, са както най-обикновени хора със средните доходи, така и богати бизнесмени и политици, както и представители на ънърграунда.

Един от най-известните инвеститори в имотния сектор на Гърция е семейството на бившия министър на спорта в България Весела Лечева, което в момента развива и хазартен бизнес в България. Лечева е петкратен световен шампион по спортна стрелба. Къмпингът „Porto Elea“, известен като „Къмпинга на Весела Лечева“, е бивш метох, построен през XVIII век и е собственост на българския Зографски манастир в Света гора – Атон.

Според медийни публикации имотът се управлява от компанията M.V.P Holidays AE, която пък (според базата данни на германската компания за финансово разузнаване North Data) се управлява от брата и сина на Лечева.

Друг заможен български инвеститор в Гърция е Лукан Луканов, председател на борда на директорите на козметичната компания „Арома“. Чрез няколко дружества той е инвеститор в 5-звездния хотел Thassos Grand Resort, разположен върху 43 дка в Агиос Йоанис Лукас – самостоятелен залив с вековни маслинови дървета.

Магазин за Акумулатори

Заради ръста на покупките на имоти в Гърция националната данъчна агенция (НАП) обяви през 2023 г., че започва проверки на българите, направили подобни сделки. Данъчните власти проверяват доходите им и дали те съответстват на имотното им състояние. При нарушения се начислява данък, а случаят може да бъде предаден и на антикорупционната комисия.

Наскоро приходната агенция обяви в годишния си отчет, че е проверила 2117 българи за подобни сделки, но те са за далечната 2016 г. Проверката е направена благодарение на въведения в ЕС автоматичен обмен на данъчна информация и получени данни от Република Гърция за 2016 г. Въз основа на селектираните над 2000 души са възложени 878 данъчни ревизии и 69 проверки. Към края на 2023 г. са приключили 527 от ревизиите и 61 от проверките. Благодарение на това данъчните са начислили допълнително 671 377 лв. данъци (около 343 000 euro).

В България данъкоплатците са длъжни да декларират имотите си в чужбина пред данъчните. Друга интересна за НАП дестинация е Дубай. През 2023 г. данъчните са проверили около 160 българи, притежаващи имоти в Обединените арабски емирства, включително в Дубай. Проверката отново е за стара дата – към 2018 г.

Оказва се обаче, че повечето от проверените не подлежат на данъчно облагане в България. Възложена е само една ревизия, която още не е приключила. Любопитно е, че самият директор на българската данъчна служба Румен Спецов е обявил в имотната си декларация апартамент в Дубай от 127 кв. м, но той е купен от съпругата му Плама за 1.1 млн. лв. (около 560 000 евро) чак през 2021 г. и вероятно не е влязъл в проверката.

*По материала работиха Mónica Redondo (El Confidencial), Dawid Krawczyk (Gazeta Wyborcza) и Цветелина Соколова (Mediapool).

Материалът ВИП: Весела Лечева и Лукан Луканов – милионерите с топ имоти в Гърция (СНИМКИ) е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ