-1.2 C
София
понеделник, декември 4, 2023

Вирусолог обясни след колко време ще се върне коронавирусът

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Коронавирусът ще предизвика вълни от заболеваемост  през следващите две години, тази прогноза направи ръководителят на лабораторията за клетъчна пролиферация в Института по молекулярна биология на В. А. Енгелхард, вирусолог, доктор на биологичните науки Петър Чумаков .
В бъдеще, според експерта, вече няма да се набляга на вируса, тъй като инфекцията ще стане неразличима от обикновена настинка.

Няма нищо опасно, тъй като заболяването, причинено от сегашния щам, е слабопатогенно.
Сега е същото като обикновена настинка. Но все пак ще видим няколко вълни на заболеваемост. Ехото ще остане още две години и тогава няма да го докладват, защото няма смисъл. Това е просто поредният патоген на настинка, a те са много, така че няма смисъл да подчертавамe, че е Ковид“, каза Чумаков.

Той предупреди, че имунитетът срещу коронавирус осигурява само краткотрайна защита срещу болестта, а от предишната вълна са минали няколко месеца. Освен това сега се появиха нови мутации на вируса, така че той частично избягва имунитета, формиран по време на предишната вълна на заболеваемост.

По-рано Роспотребнадзор предупреди, че новият вариант на коронавируса „пирола“ е по-заразен и има няколко мутации в сравнение с идентифицираните по-рано варианти на щама „омикрон“. Според експерти ваксинационните лекарства, създадени за Омикрон, ще бъдат ефективни и в борбата с новия вариант на коронавируса.
На свой ред вирусологът Сергей Нетесов каза, че отличителна черта на новия щам на коронавирусната инфекция „Пирола“ е кашлицата. Леките форми на заболяването се характеризират с хрема и втрисане, допълни той. Щамът може да бъде заразен дори за тези, които преди са имали COVID-19. За да се предпазите, вирусологът посъветва носенето на маски.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ