22.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Висока активност: Събуденият вулкан Попокатепетъл може да бълва пепел в продължение на месеци

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Според местни учени, цитирани от El País, високото ниво на активност на вулкана ще продължи и е възможен продължаващ „пепел“. Отбелязва се, че след повече от 40 часа непрекъснати емисии в атмосферата от кратера на газове, пепел и скални късове, вулканът трябва да се стабилизира. Вулканолозите не очакват мощно изригване на Попокатепетъл, въпреки че високата активност, придружена от периодични емисии, ще продължи.
Вулканът Попокатепетъл, втората по височина планина на 5426 метра, се събуди през 1994 г. Днес най-голямата агломерация се намира в непосредствена близост до вулкана: на по-малко от 100 километра на северозапад е столицата на страната – град Мексико Сити. В радиус от само 20 километра около Попокатепетъл живеят 9 милиона, а на разстояние от 60 километра – 25 милиона.

Като цяло Мексико с право се нарича страната на вулканите. Тук има повече от 2000, а 48 са активни или потенциално активни. Повече от 60% от населението на страната живее на земя, която е била модифицирана по един или друг начин от вулкани с техните изригвания.
На фона на засилената активност на Popocatepetl, около 7000 войници бяха мобилизирани в близките щати Пуебла, Морелос и столичния район. Училищата са отменени и властите редовно издават официални предупреждения към обществеността. В тази връзка на 21 май Министерството на гражданската защита на страната повиши степента на опасност до „трето жълто“. Мексико въведе „светофарна система“, предупреждаваща за вулканична опасност. „Жълто ниво“ означава висока активност на вулкана, но ситуацията в околните райони остава напълно овладяна и не представлява непосредствена заплаха.

На този етап населението е задължено да спазва повишени предпазни мерки. Например, препоръчително е да организирате минимален запас от храна и вода, да държите под ръка документи, радио на батерии, фенерче и ключове за къщата. Освен това е желателно да се сведе до минимум излагането на открито в близост до вулкан, излъчващ пепел, тъй като пепелта дразни дихателните пътища, очите и може да причини сърбеж по кожата. Когато се намокри, образува гъста, трудно отмиваща се субстанция.
Очевидно обаче не си струва да драматизираме ситуацията. Учените напомнят, че случващото се в момента далеч не е единичен случай. Подобно увеличение на активността на Попокатепетл се е случвало многократно в близкото минало. Но силни изригвания на този вулкан са се случили преди 23 000 и 14 000 години. Подобен на сегашния цикъл на дейност се наблюдава през 1919-1927 г. Като цяло Попокатепетъл, казват учените, се събужда на всеки 70 години, стои буден известно време и след това отново заспива. Настоящият цикъл на дейност започва през 1994 г. През 2000 г. например ситуацията беше много по-драматична: властите трябваше да евакуират над 42 000 местни жители.

Проверка по рама

Междувременно в редица близки училища учениците са изпратени на дистанционни занятия, работата на международното летище на град Пуебла е спряна, а столичните летища съобщават за забавяне на отмяната на повече от 200 полета.
Легендарният вулкан

Забележителна е красивата легенда, свързана с Попокатепетъл (както го наричат ​​в Мексико – „Попо“ – прибл. „RG“), до който е друг, вече изчезнал вулкан, Истаксиуатъл.

И така, Истаксихуатъл беше принцеса, дъщеря на лидера на индианците Тласкалтек. В онези дни те били във вражда с управляващите ацтеки. Момичето, известно с красотата си, се влюби в един от най-забележителните воини – Попокатепетл. Отец Истаксихуатл беше против този брак, но обеща да даде благословията си, след като Попо се завърна от войната: лидерът на Тласкалтеките реши да се бори за независимост от ацтеките.

Малко след като Попокатепетъл замина за войната, в живота на Истаксиуатъл се появи друг обожател, който измами бедното момиче, като каза, че Попо е загинал в битка. Затова той искаше да се ожени за наследника на трона, но тя не успя да преживее смъртта на любовника си и се самоуби.
Самият Попокатепетъл триумфално се завърна у дома жив и здрав. Когато научил, че любимият му Истаксихуатъл вече не е, с цялото злато, което бил получил по време на кампанията, Попо построил висока пирамида-гробница, на върха на която положил тялото на принцесата. Наблизо той построи пирамида за себе си, на върха на която самият той се изкачи с горяща факла, за да пази вечния сън на любимата си. Години по-късно тези пирамиди са покрити с пръст и сняг и са превърнати във вулкани.

Но по-далече от тях, както гласи легендата, боговете създали друг далечен вулкан – Ситлалтепетл. Това е напомняне за подлия индианец, който измами Истаксиуатъл. Сега, в прекрасна изолация отдалеч, като най-високият вулкан в Северна Америка (5636 метра), той наблюдава безжизнената принцеса и безутешния Попокатепетъл, все още периодично бълващи пепел и пламъци. Но Sitlaltepetl е единственият вулкан в света, лавата в кратера на който е в замръзнало състояние …

Магазин за АкумулаториФилми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ