България

Висш магистрат: Борисов и Гешев скопиха съдебната система

„Отговорността за съдебната реформа я носят политиците, но те са длъжни да чуят всички гласове на хората, които прилагат законите“. Това каза в интервю пред БНР съдия Нели Куцкова, чу Новините Днес. Според нея политиците трябва да влязат в съдебната система, за да се научат да уважават правото

„Има хора, които с радост изпълняват поръчки, за да растат в кариерата. Има други, омерзени от тази обстановка, които се затварят в черупките си. Най-големият проблем в нашата система са хората, които са апатични„, каза още съдийката.

Новините Днес припомня, че Куцкова е бивш председател на Съюза на съдиите в България, бивш член на Висшия съдебен съвет. Дългогодишен председател на Софийския окръжен съд, а по-късно е член-съдия в Софийския апелативен съд. Заместник-министър на правосъдието в служебния кабинет на Стефан Софиянски. 

Съдия Куцкова изрази надежда, че темата за съдебната реформа няма да остане само предизборна активност. Според нея политиците трябва да влязат в съдебната система, за да се научат да уважават правото. „Да си припомним Цветан Цветанов как смени тона, когато стана обвиняем“. 

Проверка по рама

Отговорността за реформата я носят политиците, но те са длъжни да чуят всички гласове на хората, които прилагат законите“. 

В предаването „Политически НЕкоректно“ тя подчерта: 

„В последните години на ключови места в системата бяха избирани хора, които не се ползват с голям авторитет в гилдията и със съмнение, че е имало някакво влияние. Има хора, които са си признали това. Достатъчно е на десетина места в държавата да има назначени председатели на съдилища и на прокуратури със съмнение, това създава цялостно съмнение“. 

От позицията на кандидат за вицепрезидент на Петър Стоянов на изборите през 2001 година Нели Куцкова посочи: 

Важното за един съдия, когато излезе от политиката, е да не се поддава на никакви политически влияния в съдийската си работа. Имало е много случаи след президентската кампания, в които хора, които имат дела, да ми кажат – ние бяхме ваши застъпници в изборите“. 

И допълни: 

Магазин за Акумулатори

„Президентът няма големи властови правомощия. Но един умен, разумен и решителен президент може да използва малкото си правомощия за добро – като инициира дебат, като бъде медиатор. Основният проблем е, че многото качествени хора в системата предпочитат да си гледат делата и не желаят да се кандидатират за председатели на съдилища, нито за членове на Висшия съдебен съвет. Много хора се обезвериха и предпочитат да се затворят в собствената си среда“. 

Материалът Висш магистрат: Борисов и Гешев скопиха съдебната система е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Игра на Богове -Възходът на падението

Related Articles

Back to top button