2.6 C
София
четвъртък, декември 7, 2023

Вижте кога е правилно да пиете вода!

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Ако пиете вода веднага след хранене, течността ще премахне несмляната храна от стомаха, която ще бъде обречена на гниене и ферментация. Нишестените храни се усвояват за 2 часа, протеиновите за 4-6 часа. Едва след това време (в зависимост от приетата храна) можете да пиете вода след хранене.
Човешкият живот е възможен само при постоянен приток на храна от външната среда.

Заедно с храната тялото получава протеини, мазнини, въглехидрати, витамини, микроелементи и други вещества, които служат като уникален строителен материал: благодарение на тях се синтезират нови клетки, които заместват съединенията, износени по време на живота на тялото.

В същото време, храната е източник на енергия, необходима за постоянната умствена и физическа активност на човек.
Тази енергия се освобождава по време на разграждането на хранителните вещества, получени от храната. Въпреки това, тялото не може веднага, без подходяща обработка, да използва получените с храната строителни материали и енергийни източници във формата, в която се намират в храната.

Тези продукти трябва първо да преминат специална обработка, която се извършва в храносмилателния тракт. Качеството на обработката на храната и следователно много процеси, протичащи в тялото, зависи от състоянието на храносмилателния тракт.
Питейният режим също играе важна роля в развитието на заболявания на храносмилателната система. Водата е по-необходима за живота от храната. Човек може да живее 40-50 дни без храна и не повече от 2-3 дни без вода. Човешкото тяло е 70% вода.

Проверка по рама

Приблизително 50% от водата се съдържа в мускулите, 13% в костите, 16% в черния дроб, 5% в кръвта. Водата се концентрира както вътре, така и извън клетките. Екстрацелуларната течност е кръв, лимфа, чревни сокове, цереброспинална течност, течност в очите, в и около ставите. Извънклетъчната течност е подобна по химичен състав на морската вода. Съдържа натриев хлорид и протеини.
Вода участва във всички физически и химични реакции на тялото: разтваря плътните хранителни вещества в храносмилателния тракт, превръщайки ги в течност; участва в метаболитните процеси: всички химични реакции в тялото протичат в присъствието на вода; играе транспортна роля: доставя вещества и кислород, разтворени в него, в клетките, а също така премахва продуктите на разпадане от клетките в кръвта (за последващо отстраняване); участва в отстраняването на метаболитни продукти, натрупващи се в тялото; поддържа постоянна телесна температура: при повишаване на температурата на тялото или на околната среда се увеличава изпарението на влага през кожата и лигавиците, в резултат на което се отделя топлина и телесната температура се нормализира; осигурява физическа активност: загубата на 5% вода от тялото рязко намалява възможността за физическа активност.

Един възрастен човек губи около 2,5-3 литра течност на ден. При горещо време, при работа в условия на повишена температура (металурзи, миньори и др.), както и при тежки физически натоварвания, водата, която се губи, е няколко пъти повече. Тези загуби на вода трябва да бъдат напълно компенсирани, тъй като липсата й в организма може да доведе до нарушаване на жизнените му функции.

При нормални условия, със средна загуба на вода от 2,5–3 литра (около 12 чаши), същото количество течност трябва да се въвежда в тялото дневно. Това обаче, не означава, че трябва да пиете 3 литра вода на ден. Повечето храни, включително сушените плодове, съдържат течност. Най-много вода има в плодовете, зеленчуците и соковете от тях. Заедно с храната тялото получава средно около 4 чаши вода дневно.
Свикнете да пиете вода само преди хранене, 15-20 минути преди това. Никога не пийте по време или веднага след хранене. Водата напуска стомаха в рамките на 10-15 минути. Всяка сутрин е полезно да изпивате чаша вода с резен лимон на празен стомах (препоръчително е да поставите лимона в чаша вода вечерта, така че да престои цяла нощ). След това преди закуска изпийте чаша чай, билкова запарка или отвара. Задължително пийте преди обяд, следобед също и накрая изпийте няколко чаши течност (чай, сок, вода) преди вечеря.

В горещия сезон, когато загубата на течности и жаждата се увеличават, трябва да пиете повече. В тези случаи е по-добре да изпиете чаша вода не наведнъж, а постепенно, като отпивате по 1-2 глътки на кратки интервали.

Магазин за АкумулаториФилми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ