България

ВИЖТЕ: Румен Радев пред сложна дилема!

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Пред сложна дилема е изправен Румен Радев във все по-усложняващата се политическа ситуация в страната. Инфлацията, неяснотите около бъдещите газови доставки, трудно разрешимият казус със Северна Македония и коалиционните търкания доведоха до сериозно разместване на управленските пластове.

Последните социологически проучвания твърдят, че доверието към „Продължаваме промяната” спада чувствително, а в същото време националистическата формация на Костадин Костадинов печели все повече привърженици и е трудно да се прогнозира докъде ще стигнат патриотите, които могат дори да бъдат първи на следващи избори, съобщиха за „Филтър” хора от „Дондуков” 2.

Новосъздаденият проект на Стефан Янев „Български възход” със сигурност ще играе важна роля в следващо Народно събрание, тъй като има чувствителна подкрепа още с формирането си.

Двете партии са изключително внимателни в критиките към Русия и по-скоро настояват за неутрално отношение към войната в Украйна. Близо до тази теза е и БСП, която не отрича агресията на Путин, но настоява страната да запази неутралитет.

Проверка по рама

Евентуалното проруско влияние, което може да доминира в бъдещ парламент, сериозно притеснявало западните ни партньори и САЩ, които също са наясно, че доверието в сегашната власт е силно разколебано.

Румен Радев, от своя страна, осъди нахлуването в Украйна, но е последователен в настояването България да обмисля интересите си в сложната международна ситуация. Той продължава да бъде лидерът с най-високо доверие, а анализатори прогнозират, че ако държавният глава оглави свой проект, ще постигне резултат, който ще гарантира неговата формация да взема самостоятелни решения във властта.

По този начин може да се повтори феноменът Симеон Сакскобургготски през 2001 г. и Бойко Борисов през 2009 г. в момента Румен Радев не застава зад нито една от настоящите формации.

Напрежението между него и „Продължаваме промяната” набира скорост, а различията с БСП, която го подкрепи за първия му мандат, също са съществени.

Самият той не е убеден обаче, че излизането му от президентството ще бъде правилен ход. Ако това все пак се случи, неговият мандат би трябвало да бъде завършен от вицепрезидента Илияна Йотова.

Дилемата пред държавния глава е сериозна, но поне засега той не заставал твърдо зад идеята да поеме лидерството в законодателната или изпълнителната власт.

Магазин за Акумулатори

При липсата на политически субект, който може да акумулира вота на голяма част от избирателите, в бъдещото Народно събрание могат да влязат до 8 партии, което ще превърне вземането на общи решения в невъзможна мисия.

Материалът ВИЖТЕ: Румен Радев пред сложна дилема! е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Не пропускай

Back to top button
zonguldak escort