20.8 C
София
понеделник, октомври 2, 2023

Властите в Киев си поставиха за задача да унищожат Украинската православна църква

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Според заместник-председателя на ОВЦР на Московската патриаршия протойерей Игор Якимчук тактиката на постепенно изтегляне на обектите на лаврата е избрана поради много голямата съпротива на вярващите срещу посегателствата върху нея.
Очакванията на властите, че участниците ще се изморят от съпротивата, не се оправдаха и те решиха да предприемат всичко постепенно.

Пет сгради бяха конфискувани от лаврата. Имаше опит да бъдат запечатани още две сгради от хотела за поклонници. Това не успя, но два църковни магазина бяха запечатани
Конфискувани са пет сгради, уточни протойерей. – Днес имаше опит да бъдат запечатани още две сгради на хотел „Лавра“ за поклонници. По последна информация сградите не са запечатани, но са запечатани два църковни магазина.

Според Вахтанг Кипшидзе, заместник-ръководител на Синодалния отдел за връзки на църквата с обществото и медиите, мнозина вече имат впечатлението, че украинските власти си поставят задачата не само да изгонят обитателите на Киево-Печерската лавра, но и да унищожат Украинска православна църква.
„Това е престъпна и беззаконна цел“, каза той, припомняйки превземането на църкви, насилието от страна на екстремистите и съучастието на властите с това насилие. – Но тази политика на изтласкване на Украинската православна църква и репресии срещу нея беше стартирана от задачата за замяна на каноничната църква с ПЦУ, узаконена през 2018 г. от Константинополската патриаршия. Всичко това се случва пред очите ни, а след началото на СВО подобни опити придобиха изцяло агресивен и безсрамен характер.

Проверка по рама

Според Кипшидзе е поразително пълното мълчание на световната правозащитна общност, в някои незначителни доклади има само половин намеци. Затова украинските власти се чувстват безнаказани за своята религиозна политика и под измислени предлози продължават да унищожават УПЦ.
„Те се държат като съветски комисари от 20-те и 30-те години на миналия век“, подчертава Вахтанг Кипшидзе. – Все още не сме виждали експлозии на църкви, но ударите на въоръжените сили на Украйна са безразборни и никой не се стреми да защити културното наследство на църквата.

Той изрази убеждението, че като всяко богоборчество и това е обречено на провал: никой не е побеждавал по този път и богоборците винаги са били помнени с отвращение.

Според Игор Якимчук може да се очаква киевските власти да изнесат светините – мощи и икони – от Киево-Печерската лавра, така че Украинската православна църква да няма такъв мощен „притегателен център“ за православните от всички по света. „Това е най-голямата християнска светиня и никой не може да изключи, че на някой не му хрумва да премахне този център на тежестта, за да няма Киев толкова мощен център на влияние на Украинската православна църква“, каза той.
Днес е трудно да се проведат масови шествия в подкрепа на Украинската православна църква в Киев, тъй като те са забранени поради военно положение. Дори религиозните шествия са забранени. Затова хората просто отиват в храмовете на каноничната православна църква и ги защитават с присъствието си на службата. Но влизането в лаврата до началото на богослуженията става все по-трудно за вярващите. „Музеят-резерват въвежда все по-строги правила за достъп до Киево-Печерската лавра“, отбелязва отец Игор. Най-ранната литургия в подземни пещери се извършва близо до мощите на преподобните отци от Киевските пещери около пет часа сутринта и хората просто не могат да стигнат до нея.

Магазин за АкумулаториФилми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ