26.8 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Властта работи за дървената мафия! Народът скочи срещу абсурдна заповед на Кирил Вътев

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

В Лом се надига недоволство срещу закриването на териториалното поделение „Държавно горско стопанство – Лом“ и преминаването му към „Държавно горско стопанство“ – Монтана, с което се прави голяма услуга на дървената мафия с усложняване контрола върху бракониерите!

Това трябва да стане на 01.10.2023 г. според абсурдната заповед на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев.

В нарочно обръщение по темата кметът на Лом д-р Георги Гаврилов заяви, че категорично възразявам срещу заповедта на министъра на земеделието и храните за закриване на териториалното поделение „Държавно горско стопанство – Лом“ от 1 октомври 2023 г.

Кметът призовава гражданите на общините Лом, Брусарци, Вълчедръм, Якимово и Медковец да се противопоставят на тази заповед и подкрепят запазването на горското стопанство.

Проверка по рама

Стопанството е създадено през 50-те години на миналия век, като през годините е трансформирано в различни структури и е било подчинено на различни министерства и никога не е закривано. От 2011 г. с промяната на Закона за горите и създаването на държавните предприятия по чл. 163 от ЗГ , стопанството функционира като териториално поделение на „Северозападно държавно предприятие гр. Враца“  и се издържа самостоятелно със средства от стопанската дейност, съгласно изискванията на закона, посочват от общинската администрация.

„Държавно горско стопанство Лом“ (ДГС) е разположено на територията на 5 общини – Лом, Брусарци, Вълчедръм, Якимово и Медковец. Горските комплекси са много на брой и разпръснати, като образуват почти правоъгълна фигура с размери в посока север-юг – 25 км и в посока изток-запад – 42 км. По големите от тях са съсредоточени по течението на река Лом и селата Киселево, Буковец, Смирненски, по поречието на р. Дунав и островите Добрина, Скомен и Цибър. Общата площ на горския фонд е 6555.3 хектара, от които 6257.6 хектара са дървопроизводителни.

Според кмета на Лом въпреки сравнително малката площ държавни горски територии ДГС – Лом може да генерира достатъчно средства за нормалното функциониране на поделението, свързано с охрана на горските територии в петте общини за които отговаря, както и да отделя средства за издръжка и лесовъдски мероприятия по защита и възобновяване на горите.

Годишното ползване на дървесина от поделението възлиза на над 5000 куб. м строителна дървесина и дърва за огрев. Около 80 % от дървесината отива за местните фирми на територията на общината, които издържат значителен брой работници, изкарващи прехраната си в сектора. Останалата част от нея се предлага на местното населени под формата на дърва за огрев на достъпни цени.

За изпълнението на годишното ползване се отсичат около 290 дка, като от тях около 90% са в изкуствено създадени насаждения. През последните години стопанството залесява между 400 и 600 дка годишно или около два пъти над това, което се отсича за осъществяване на основната дейност.

На територията на ТП ДГС-Лом  са разпределени 38 ловно-рибарски дружинки от 4 ловни сдружения с над 1600 ловци, за които се следи за изпълнението на ловно стопанските мероприятия по ЗЛОД и обслужва административните нужди на ловците и сдруженията.

Магазин за Акумулатори

„Финансовото състояние на поделението към момента е стабилно, липсват вземания от клиенти, както и задължения към предприятието, бюджета и доставчиците. Налице са сключени договори, които са гаранция за изпълнението на годишния финансов план.

Ако стопанството бъде закрито, съгласно заповедта на МЗХ, това ще доведе до влошаване на комуникацията между институциите, местното население и фирми, които са изградени през годините, както и ще влоши значително изпълнението на дейността по охрана на горските територии и борбата с бракониерството“, категоричен е директорът на ТП ДГС-Лом Георги Генев.

Материалът Властта работи за дървената мафия! Народът скочи срещу абсурдна заповед на Кирил Вътев е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ