17.8 C
София
понеделник, май 27, 2024

Влияят ли мултивитамините на кръвното налягане?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Въпреки тяхната популярност, не са правени много изследвания за ефектите на мултивитамините върху високото кръвно налягане.

Скорошно проучване установило, че приемането на мултивитамини не увеличава краткосрочния или дългосрочен риск от развитие на високо кръвно налягане, но и в същото време не намалява опасността от развитие на хипертония.

По-стари проучвания предполагат, че мултивитамините могат да помогнат за понижаване на високото кръвно налягане при тези, изложени на риск от сърдечни заболявания, но има малко последващи изследвания, които да потвърдят тези резултати.

Резюме

За разлика от лекарствата със или без рецепта, FDA не контролира продажбата на витамини или други хранителни добавки.

Някои от тях могат да повишат кръвното налягане или да променят действието на лекарствата, изписвани за контролиране на хипертонията и при други заболявания.

Проверка по рама

Винаги трябва да потърсите съвет от лекуващия ви лекар, когато обмисляте да приемате някаква добавка, особено ако пиете лекарства за контрол на кръвното налягане или за разреждане на кръвта.

Нашият съвет

Не вярвайте на рекламите. Винаги питайте медицински специалист дали дадена добавка ще ви бъде от полза, има ли странични ефекти или лекарствени взаимодействия, които потенциално могат да се окажат вредни.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ