22.8 C
София
петък, юни 14, 2024

Война по върха: Кой ще отиде на спявката в НАТО – генералът Радев или счетоводителят Главчев?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Започва истинска институционална война за това дали президентът гененерал Румен Радев или премиерът счетоводител Димитър Главчев да представляват България на срещата на върха на страните-членки на НАТО във Вашингтон в началото на юли.

„Президентът има лична покана за участието в тази среща и с позицията, която той зае през тези дни, аз мисля, че такива гласове трябва да се чуват, защото чрез неговата позиция говори не само държавният глава, който има отговорност към гражданите и към армията. Говори гласът на разума“, заяви вицето Илияна Йотова покрай участието си в официално откриване на научна конференция за културното наследство.

Тя обяви и, че не очаквала на лидерската среща на НАТО през юли да се повтори ситуацията от миналата година, когато на форума България беше представлявана от премиера, а не от президента. Йотова говори за ситуацията през 2023 г., когато Радев не представлява България на срещата на НАТО във Вилнюс, където делегацията бе водена от трагичния премиер Николай Денков.

Обичайната процедура при такива срещи е лични покани да получават и президент, и премиер, а окончателното решение кой точно да отиде е на Министерския съвет. Вероятно нещата ще се решат след изборите на 9 юни. Възможността за много кратко време след вота да има нов кабинет и нов  редовен премиер е на практика нищожна и дори никаква. Затова и изборът ще е почти сигурно между Радев и служебния премиер Главчев.

Само преди дни самият президент даде индиректно заявка, че именно той ще отиде във Вашингтон. На въпрос дали нарочно е финтирал срещата на Парламентарната асамблея на НАТО в София и е избегнал среща с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг с посещенията си в Унгария Швейцария, Радев отговори, че това не е вярно, и допълни, че се надява „да продължи конструктивните си разговори със Столтенберг на предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон“.

Проверка по рама

Материалът Война по върха: Кой ще отиде на спявката в НАТО – генералът Радев или счетоводителят Главчев? е публикуван за пръв път на Novinite-Dnes.eu.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ