16.8 C
София
неделя, май 28, 2023

Вражески танк зад хоризонта беше унищожен с един изстрел. От самоходни оръдия „Гвоздика“ или гаубици Д-30?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Близо до Донецк руски артилерийски снайпер порази бронирана цел с един 122-милиметров снаряд на разстояние 10,5 километра. Танкът на украинските въоръжени сили е унищожен с удар по шарнирна траектория. Това е по-скоро изключение от правилото, отколкото модел, въпреки че се случи няколко пъти, артилеристът говори за това и други нюанси на тактическото взаимодействие на единиците в зоната на специална операция Андрей Медведев.
Подразделението на снайперистите работи индивидуално, не като част от дивизионна батарея, а отделно, по оръдие. Така се разпръскват техника и персонал. Всеки пистолет е отделно огнестрелно оръжие, работещо за собствена цел, информира РИА новини“.

Военен експерт, директор на Музея на ПВО, полковник от оставка Юрий Кнутов припомня, че артилеристите са способни да поразят цел на разстояние от 20 километра, но по правило това се случва само от третия изстрел:
– На дистанция от 10 километра се стреля и от затворени позиции, така че трябва специално умение, подготовка, умение за водене на точен огън. Естествено, те стреляха по шарнирна траектория, десет километра – това не е пряка видимост. И фактът, че са били прикрити от първия снаряд, предполага, че нашите артилеристи са успели да научат стрелбата така, че да се окаже, че поразяват цели не от третия, а от първия, което им прави чест.

„СП“: Важно е и кои са тези снайперисти. Съобщава се, че значителна част от подразделението на уралските мобилизирани воюващи в донецкото направление са възпитаници на Екатеринбургското висше артилерийско командно училище (ЕВАКУ) – уви, то беше закрито през 2011 г. Урал бързо се адаптира към спецификата на военните действия в зоната на НВО. Но заключението се налага: ако училището не беше разпуснато, тогава може би щеше да има повече такива снайперисти?
– Мисля, че техният снайперски талант се разкри в зоната на специална военна операция. Въпреки че основното обучение играе решаваща роля. Кой точно и как преподава е от основно значение. С правилната система за обучение уменията се възстановяват много бързо и ако опитът, натрупан по време на военни действия, участието в местни конфликти е прехвърлен, такова знание струва много. Те допринасят за това бивши кадети, сега мобилизирани, да идват в поделението с добра базова подготовка, която по-лесно първо се възстановява, а след това се надгражда.

Проверка по рама

„СП“: Друго нещо за умението е, че нашите артилеристи не работят като част от дивизионна батарея, а като оръдие. Свикнали сме да ги виждаме във филмите: оръдията са подредени и удрят врага, сякаш е салют. Но в зоната на NWO всичко е различно, стрелях няколко пъти и бързо променях позицията, докато пристигне „отговорът“.
– Това се разбира от само себе си, защото е по-опасно да се движат с батерии, могат да засекат и прикрият с огън. По правило отделно оръжие работи върху отделна цел. След изстрел самоходното оръдие веднага се движи. Следователно концепцията за снимане с батерии е нещо от миналото.

„СП“: От съобщението не става ясно самоходно или теглено оръдие? Но в крайна сметка тези, които се теглят сега, трябва да се движат бързо?

– Не бих казал, че обикновените гаубици се движат бързо. По правило те се поставят на добре оборудвани, защитени и най-важното – маскирани стационарни позиции.
В близост се подготвя землянка за укриване на персонала. В случай на експлозия на вражески снаряд до оръдието или недалеч, персоналът по правило не страда. Да, самото оръдие може да се повреди, но персоналът остава невредим в землянката. Тази тактика е утвърдена и дава своя резултат.

А противникът няма толкова контрабатарейни станции и в по-голямата си част са стари, натовски. Точността на определяне на техните координати е до 500 метра, което естествено дава шанс на нашите артилеристи да останат живи и здрави.

Магазин за Акумулатори

„СП“: Така че най-вероятно нашите артилерийски снайперисти имат на разположение самоходните оръдия „Гвоздика“, защото именно тя е с калибър 122 мм. Но не би ли било по-добре да се използват танкове с по-дебела броня, така че екипажът да може да си позволи по-прицелни изстрели, вместо да се откачи, когато започне ответен огън.
– Това е ако танковете са със 125 мм оръдия. Такива са Т-72 и Т-90. Сега те често се използват като самоходни оръдия. И те също стрелят от затворени позиции. Друго нещо е, че танковете имат обсег на стрелба, който всъщност е наполовина по-малък от този на самоходните оръдия. Разбира се, има известна вероятност целта на 10 километра да бъде ударена, но, уви, много малка.

„СП“: Според наличната открита информация танковете способни ли са да стрелят „до 15 километра“? Но очевидно само осколъчни снаряди се изпращат на такова разстояние, водейки тормозен огън?

– Стрелба в пряка видимост с танкове до максимум пет километра. А управляемите ракети – до десет.
Главен редактор на сп. „Арсенал на отечеството“ Алексей Леонков също вярва, че когато пишат за гладкоцевните оръдия на танкове, които удрят почти на „15 километра“, трябва да запомните, че в интернет могат да измислят всичко, което искат. Досега танковите активни ракетни снаряди летят само десет. И стрелбата на такова разстояние се извършва от затворена позиция. По друг начин няма да стане, почти е зад хоризонта.

„SP“: Значи можете да забравите изобщо за дуелите с танкове?

– Те първоначално не бяха на фронтовете на NWO. Просто някои другари обичат да сравняват ТТХ на един танк с друг. И дават „дланта“ ту на единия, ту на другия.

Всъщност успехът на танковата битка зависи от много фактори. Това включва обучение на екипажа, който умело използва експлоатационните характеристики и взаимодействието с други танкове, с пехотата и други средства за откриване и унищожаване. Ако танкът използва целия набор от предоставени му възможности в информационния и огневия пакет, той става много ефективен.

Но на първо място е опитът на екипажа. Ако поставите неопитен екипаж на ултрамодерен танк „Леопард“ или „Абрамс“, но поне на нашата „Армата“, резултатът ще бъде плачевен.

Освен това, говорейки за точността на стрелбата, трябва да се помни, че има коригирани снаряди Китолов и Краснопол, които се класифицират като високоточни. Ако при стрелба с конвенционален снаряд може да има отклонение от целта от пет метра, тогава коригираните се отклоняват с по-малко от метър. Практически бийте стриктно в предвидената точка.

„СП“: И те се стрелят не от гладкостволен танк, а от нарезни артилерийски дула?

„Тези черупки имат специален дизайн. По време на полет има стабилизация на траекторията, „инерция“, която е и на 155-мм френски снаряд с автономно радарно насочване „Екскалибур“.

Въртенето на снаряд, изстрелян от нарезна цев, му позволява по-точно да поддържа траекторията на полета си. И в такива черупки се разгъват допълнителни крила в полет, които са сгънати в цевта.

„СП“: Пишат, че нашите снайперисти са работили от 122-мм оръдие и то е монтирано на самоходни оръдия. Най-вероятно това беше самоходно оръдие, а не теглено оръдие?

– Доста възможно. Има самоходки с такива оръдия, но буксирната гаубица Д-30 също е с този калибър.

Самоходните оръдия могат да бъдат оборудвани с високоточни системи за управление на огъня. Задават се координати и се удрят. Все още не сме монтирали такава система на буксируема артилерия. Но мисля, че скоро ще го монтират, но американците са го монтирали на тяхната гаубица М-777.

Електронен блок може да се монтира и на теглена артилерия, което ви позволява да стреляте по-точно. Въпреки че, ще ви кажа, дори и без това нашите теглени оръдия улучиха целта много точно. Но това вече е специално умение на артилерийския екипаж.

„СП“: Буксируемата артилерия ще умре ли в този случай?

– Едва ли. Всеки тип оръжие, включително минохвъргачките, има своя собствена ниша, в която работят перфектно. А буксируемата артилерия има както предимства, така и недостатъци. Самоходните оръдия от своя страна имат слабо място – горивото. Ако не е там, тогава няма да бързате по магистралата с бриз. Въпреки че самоходните оръдия имат някаква защита на екипажа, подслон от малки фрагменти. Но самоходните оръдия няма да се противопоставят на бронебоен снаряд.

Но тегленият пистолет е по-лесен за прикриване. Ако самоходните оръдия и теглената артилерия еднакво побеждават врага, тогава възниква цената на въпроса кое е по-евтино за производство? Освен това отпред може да се постави повече теглена артилерия, отколкото самоходни оръдия поради теглото, размерите и други неща.

И разбира се, важно е, че ако в началото на SVO случаите на поразяване на цел „от първия изстрел“ бяха уникални, сега, поради нарастването на уменията на нашите стрелци и с появата на способността да използват целеуказване на дронове, те все повече получават такива високоточни удари.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ