20.8 C
София
понеделник, октомври 2, 2023

ВРЪЗКАРКА: Белослава вдигна незаконен палат върху 8 дка в природен парк „Витоша“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Певицата Белослава, наскоро спипана пияна зад волана, и съпругът й Евгени Йонов – Слона от няколко години се ширят в палат за милиони левове, простиращ се върху 8 декара площ, заграбена по втория начин от природен парк „Витоша“. За незаконния според законите на България имот, с който Белослава се сдобива, е писано още през 2018 г., но и до ден днешен няма никаква реакция от компетентните институции.
Аферата със заграбването на територии от Природен парк „Витоша“ стартира през есента на далечната 2005 г. Тогава организацията-фантом „Геофорум Витоша“ с писмо до Министерството на околната среда и водите (МОСВ) иска изключване на два имота от защитената територия – парцел до улица „Беловодски път“ и терен над Киноцентъра в Бояна между улиците „Лешникова гора” и „Николай Бинев”.

Първият парцел е от 7,9 декара и е собственост не на фантомната организация „Геофорум Витоша“, а на Белослава, става ясно от справка със службата по вписванията в София, публикувана от „Бивол“.
От справката е видно, че само месец преди несъществуващата в правния мир организация „Геофорум Витоша“ да поиска изваждането на парцела от териториите на Природен парк „Витоша“, Белослава придобива терена като наследство от своите родители – актрисата Анета Сотирова и психиатъра Борислав Стоянов – Доктора. Другият парцел пък е бил собственост на държавното дружество „Аудиовидео Орфей”, но по незнаен начин е прехвърлено на финансиста Иво Георгиев. Твърди се, че този имот също е бил придобит от Белослава, която го е препродала по втория начин на някогашния собственик на фалиралата „Елитбанк“.

След като няколко години текат съдебни дела, в крайна сметка с решения на съдиите от Върховния административен съд Йовка Дражева и Боян Магдалинчев парцелът от 7,9 декара в близост до „Беловодски път“ и този над Киноцентъра Бояна са извадени с безпрецедентен мотив – „имотите не отговарят на изискванията за защитена територия не представляват продължение на естествени екосистеми, нямат характерни ландшафти и обекти на неживата природа”.
Това се случва въпреки няколко становища на експерти от МОСВ, в които се твърди точно обратното.

Проверка по рама

Белослава окончателно слага ръка върху територия на Природен парк „Витоша“ на 2 януари 2018 г. Тогава със заповед на екоминистъра Нено Димов, обнародвана в „Държавен вестник”, парцелът на джаз певицата е изключен от територията на парка. Впоследствие заповедта беше обжалвана от природозащитници и Нено Димов я оттегли, но това не осуети завземането на терена от Белослава и изграждането на просторен палат.
„Незаконният имот на звездата на практика е безценен, тъй като малцина могат да си уредят изключване на територии от природния парк, за да си вдигнат имение. Ако днес реши да продаде къщата си, Белослава ще прибере поне 10 милиона лева“, коментират възмутени природозащитници.

Според техните думи, схемата с незаконния имот на Белослава от години е прикривана от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), въпреки десетките постъпили жалби от възмутени еколози.

Материалът ВРЪЗКАРКА: Белослава вдигна незаконен палат върху 8 дка в природен парк „Витоша“ е публикуван за пръв път на Новините Днес.
Народ

Новините Днес

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ