5.7 C
София
неделя, декември 10, 2023

Всички ли над 50 трябва да изключат хляба от менюто си?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Хлябът, който е бил в продължение на много хилядолетия и продължава да е основна част от трапезата на българите, днес се счита за опасен за здравето продукт. Затова и диетолозите считат, че е най-добре да се изключи от диетата, най-вече за хората над 50 години.
Вреда от хляба

Според експертите консумацията на продукт от рафинирано бяло брашно трябва да се ограничи във всяка възраст. Това се отнася особено за децата и възрастните хора.
За тези под 30 години, които се занимават с тежък физически труд, се препоръчва да консумират повече хлебни изделия от останалите. Но от 40-годишна възраст трябва да се консумира ограничено, до 50 години – максимум 1-2 филийки дневно, а след 50-те е по-добре да се премахне напълно от менюто.

Лекарите настоятелно препоръчват да се избягва напълно и комбинацията от хляб със сирене, яйца или месо. Но суровите или варени зеленчуци, билки, сок, както и зеленчуци или масло се комбинират идеално с него. А ако не можете да откажете този продукт, яжте го леко изсушен. При това положение съдържащите се в него нишестета, които постъпват в организма ни в големи количества, се превръщат в нужните ни монозахариди. 

В продължение на хилядолетия тази храна се е приготвяла на основата на малц, хмел, ръж и други естествени закваски. От средата на миналия век индустриалната мая започва да се използва в производството на хлебни изделия. Благодарение на тази съставка процедурата за печене на тестени изделия се ускорява няколко пъти и следователно това помага да се увеличи производителността.
Има още няколко аргумента, които доказват вредата от дрождевите култури за човешкия организъм:

Проверка по рама

• Дрождите унищожават чревната микрофлора. Състоянието на чревната микрофлора играе важна роля за поддържане на човешкото здраве. Тъй като дрождите са доста активни гъбички, след като попаднат в тялото, те се размножават със светкавична скорост, измествайки полезните бактерии от червата. Освен това като страничен продукт от своята жизнена дейност дрождите произвеждат антибиотици, които изобщо не допринасят за подобряване на състоянието на червата. Комбинацията от тези фактори впоследствие води до отслабване на имунитета.
• При производството на дрожди се използват тежки метали. Дори според GOST процесът на производство на хлебна мая включва амониев сулфат, амоняк, сярна киселина, магнезит на прах, солна киселина, перхлорна и строителна вар, както и някои други вещества, които насищат тялото с молибден, кобалт, цинк, мед, азот и други по-малко полезни елементи.

• Освен това дрождите водят до дефицит на хранителни вещества в организма.

Милена ВАСИЛЕВА
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ