7.1 C
София
понеделник, март 27, 2023

Всяка десета жена стада от ендометриоза

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Ендометриозата е заболяване, описано за първи път още в средата на 19 в. В наши дни то е третото по честота гинекологично заболяване, което води до различни увреждания.
Въпреки това често то се пренебрегва или остава скрито за специалистите. Причината – симптомите на дискомфорт и болки в корема по време на менструация са смятани с години просто за участ на жената, но всъщност може и да са опасен сигнал за това заболяване.

Това, от своя страна, води до късно установяване на проблема, а според статистиката именно той е причината за безплодие при 1/3 от жените с репродуктивни проблеми.
За да се хвърли повече светлина върху това състояние, стартира и кампанията „Месец на профилактиката за ендометриоза и аденомиоза“, организирана от Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве”. В нея се включва и Медицински комплекс „Д-р Щерев”. 

Така на 19 и 20 октомври 2019 г. пациенти с такава диагноза, със съмнения за подобно състояние или нуждаещи се от лечение, ще могат да си направят преглед при репродуктивните специалисти проф. Таня Тимева и доц. Мария Юнакова, или при опериращите гинеколози д-р Надя Магунска и д-р Иван Димитров.
Час за кампанията Месец на профилактиката за ендометриоза и аденомиоза в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ може да бъде записан единствено по телефона на 02 920 0901 или на място на регистратурата на болницата.

Проверка по рама

В България към този момент не се води регистър на болните от ендометриоза. Според световната статистика, при 40 на сто от засегнатите пациентки в напреднал стадий на болестта се достига до сериозни проблеми при зачеване и дори до стерилитет. Каква е причината?
При заболяването тъкан, подобна на тази от вътрешната страна на матката, се разпространява и извън нея. Така промените, които настъпват вътре в матката и водят до редовен месечен цикъл, настъпват по същия начин и там, където се е образувала ендометриозата. Това, от своя страна, води до сраствания или образуването на кисти, ако например попадне върху яйчника.

Основната цел на кампанията е да се повиши информираността на жените за заболяването, за да може то да бъде диагностицирано навреме.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ